През последните няколко столетия не е имало друго облекло, което по-добре да е изразявало мнението на поколенията и модата от банския костюм. Ето една ретроспекция на различните видове бански, използвани през годините.

1. В началото

В ранната 1800 година, когато плуването започнало да се възприема като забавление, дамите „порели” вълните с бонета за предпазване от слънцето и дълги рокли, които пазели кожата им.

Да, разбира се, бледата кожа била признак на аристократичност и висок стил. За да не се надигат роклите им и респективно да не се откриват краката им, жените пришивали тежести в основата им.

2. Туники и панталони в средата на 19 век

През 1850 г. навлизат на мода дамските панталони, които се добавяли към „облеклото” за къпане с цел да се предотврати допълнително излагане на слънце (и погледи).

3. Бански до коляното през 20-те години на 20 век

До голяма степен благодарение на Холивуд, плувците (и плувкините) започват да следват все повече модата, но при все това дамите остават значително консервативни.

Около 1920 г. популярните модели бански костюми покривали жената от шията до коленете и бавно, но сигурно се развивали. Разбира се, тогава съществували и норми относно банските костюми.

4. Свободните крайници през 30-те години

Длед 1930 краката най-накрая излизат на свобода. По-късно много бански започнали да се произвеждат от ластекс – еластична тъкан от сатен, която се оказва значително по-подходяща за плажни занимания.

5. Първите в света бикини от 1940

През 1946 дизайнерът Луис Риърд създава първите в света бикини. Разбира се, моделът, на който биват представени, бил танцьорка на екзотични танци, тъй като първоначалният манекен отказал да ги облече.

Инженерите ги провъзгласили за „по-малки от най-малкия бански костюм на света” и ги кръстили на атола Бикини, където се провеждали изпитания с ядрено оръжие (бууум и ето ги и тях).

6. Подчертаващите костюми от 50-те години

През 50-те години на 20 век модата в банските костюми се усъвършенства за по-изразителни жени с допълнителни аксесоари. По това време бикините започват да стават много по-широко популярни, благодарение на Бриджит Бардо, кръстосваща плажовете на френската Ривиера.

7. Монокините от 60-те

През 1964 г. дизайнерът Руди Гернрайх предизвиква световен смут с представените от него монокини без горнище: бикини с две микроленти, които биват отречени от Ватикана и смятани за незаконни на повечето публични плажове в света. Разбира се, по-скромни версии на изрязания костюм бързо станали популярни.

8. Кошмарните бански от 70-те

На върха на сексуалната революция, банските костюми едва се променят. Снимката на Фара Фосет в червен цял бански успява да продаде 12 милиона костюма.

9. Хавайските тропически бикини от 80-те

Разбира се, тогава тенденциите в облеклото са до голяма степен повлияни от ежегодното състезание Хавайски тропически бикини. Моделите са доста шарени и предизвикателни.

10. Банските костюми през 90-те

Те не са нещо по-различно от банските, носени от момичетата в сериала „Спасители на плажа”. Бедрата са изцяло на показ, а червените цели бански са се превърнали в световна икона.

11. Банските от 21 век

Днес банските са просто въпрос на избор и темите и моделите варират в най-различни модни трендове. Най-хубавото е, че има милиони начини да изразиш мнение или да направиш заявление. Е, сега вече знаем през какво сме минали, за да стигнем до тук.