Ето един интересен факт за щастието – честотата бие интензивността. Тоест множеството дребни неща ви правят по-щастливи от шепа големи неща. Професорът от Станфорд Дженифър Аакър казва, че няма по-просто от това – правете по-често нещата, които ви карат да се чувствате щастливи.

Винаги си определяме часове за лекаря, за фризьора, имаме работен график. И въпреки че казваме, че щастието е най-важно за нас, но не го включваме в календара си.

Изследванията показват, че 40 % от щастието се дължат на съзнателна дейност. А голяма част от това, което вършите, го вършите на автопилот. 40 % от това, което правите всеки ден, не е резултат от взети решения, а от навици.

От всичко казано дотук, можем да заключим, че хубавите неща трябва да бъдат навик. Част от рутината ви, oт графика ви. Не чакайте хубавите неща да ви се случат случайно – имате нужда от „абонамент за щастие”.

Но как да накараме тези неща да се случват всеки ден, а да не са само незначителни събития? Нека започнем още сега.

1. Събудете се и кажете "Благодаря" за това, което сте

Сутрешните ритуали са важни. Проучване доказва, че настроението ви сутринта повлиява върху целия ви ден.

Очакването отключва щастието, затова си мислете за нещото, което очаквате с нетърпение.

Припомнянето на прекрасни моменти също има добър ефект. Спомените ни позволяват да възродим хубавите моменти и да убием стреса. Благодарността е кралят на щастието.

2. Ароматът на сутрешното кафе

Отделете му от времето си и му се наслаждавайте. Усетете аромата му. Вкусете от него. Оценете го. Дори и да не пиете кафе, не това е важното, а да превърнете усещането на прекрасните аромати от деня в ритуал.

3. Поизпотете се малко

Хората, които правят упражнения са душевно здрави – по-малко депресирани, гневни, стресирани. Не харесвате гимнастиката и спортуването? Е, значи сте на грешен път. Опитайте да намерите нещо, което ви кара да се забавлявате и да се движите.

4. 5-минутна услуга

Кой живее до дълбока старост? Не този, който получава най-много помощ, а този, който я дава. Затова отделете 5 минути, за да направите нещо, което за вас самите е дребно, но за друг ще е полезно. Добра карма е, а науката показва, че кармата е нещо реално.

5. Животът е игра, работата също

Най-щастливите хора имат цели в живота. Много от нас смятат, че работата може да бъде скучна или дразнеща, но едно проучване показва, че и много хора са по-щастливи на работа, отколкото вкъщи.

Но как работата да ни направи по-щастливи? Първо, правете неща, в които сте добри. По-щастливи сме, когато показваме силните си страни. Помнете прогреса, който правите – нищо не е по-мотивиращо. Уверете се, че резултатите от работата ви ще бъдат забелязани.

6. За приятелите също трябва да има часове

Имате задължителни срещи в графика си по работа, но не и с приятелите? Абсурдно. Повече от 70% от щастието идва от взаимоотношенията ви с другите. А ако имате пари, нека вечерята бъде от вас. Парите определено могат да ви направят по-щастлив, когато ги похарчите за други хора.

7. Намерете смисъла в трудните времена

Установено е, че щастлив живот и смислен живот не е задължително едно и също нещо. Трудно е да бъдете щастлив, когато се случват в трудни моменти.

Но тези, които живеят по-дълго и се справят по-добре след проблемите, са онези, които намират полза от трудностите. В много случай Ницше е бил прав – това, което не ни убива, „може” да ни направи по-силни.