„През месец септември разпространението на вируса в България спадна до едно от най-ниските нива в Европейския съюз. Това доведе до неглижиране на мерките.

Маските доказаха, че са ефективни. Няма една научна статия против тях.

Ноември започва циркулацията на грипните вируси и ще има увеличаване на случаите на коронавирус и другите инфекции."

Това и още много обясни пред медиите директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Той разкри и неща около работата на Националния оперативен щаб

Професорът коментира и работата на Националния оперативен щаб, която бе свършена през последните месеци.

"Винаги сме работили активно – това, че беше в тишина, смятам беше в полза на обществото. Ангажиментите ни са да даваме предложения на базата на направен научен анализ.".

Така проф. Тодор Кантарджиев коментира новината, че брифингите за коронавируса се завръщат – веднъж седмично. И добави – броят на заразените с COVID-19 расте.

„През тази седмица всяка РЗИ ще получи анализ как се развива пандемията по области и при какви прагове на заразяване какви стъпки да се предприемат. Съответно, областните щабове ще решават какво да се прави – по места, а не да има общо затваряне, например.

Ако има над 25 болни на 100 000 население за 14 дни, това трябва да ни държи нащрек – т.е. по 1500 болни на седмица.“ уточни още професорът

Според неговото мнение мерките при пазаруване по магазините се спазват най-добре в София. Той коментира и ситуацията в училищата и дали очаква да има изцяло затворени такива.

„Не очаквам да има затворени училища, ако хората престанат нагло да демонстрират неносенето на маски. Най-големият риск за зараза е затворено помещение, с разговори на висок глас или пеене.", категоричен бе проф.Кантарджиев.

Той уточни, че заради добрите мерки сега като абсолютно число смъртността от коронавирус е по-малка от тази от грипа, но ако нямаше маски, дистанция и дезинфекция, далеч нещата нямаше да изглеждат така.

"Хората над 65-годишна възраст, тези с хронични заболявания и болните от рак са най-уязвими и трябва да внимават повече.", добави категорично той.

Що е то SARS-CoV-2

„Съкращението на този вирус е SARS-CoV-2 и то идва от английски. Означава тежък остър респираторен синдром (ТОРС).

В гърдите на здравите хора има въздух. Съществуват тежки състояния, в които в тях има течност, която е дошла от съдовете.

Според това, от къде идва тази течност тези състояния се наричат по различен начин. Ако е от сърдечна недостатъчност се нарича белодробен оток.

Ако е причинена от съдовете се нарича респираторен синдром.”. Това обясни пред медиите началникът на Клиниката по кардиология на Медицинския институт на МВР доц. Сотир Марчев.