Министърът на туризма Николина Ангелкова присъства на тържествата за 111-годишнината от обявяване на независимостта на България във Велико Търново. След церемонията тя заяви, че България се е утвърдила като целогодишна дестинация.

Именно това е посоката, в която работи министерството, като началото е поставено със създаването на 8-те културно-исторически дестинации преди четири години.

Николина Ангелкова припомни, че след формирането на списъка всички включени обекти отбелязват значителен ръст в посетителите.

Каква е равносметката за миналата година

Ангелкова припомни, че за миналата година туристите, които са избрали културно-историческите забележителности и места, са над 20% от общия брой. През 2018 година страната ни е посетена от над 9 милиона чуждестранни туристи.

За 2019 година посетителите от други страни са над 5 млн., от които около 25% са избрали културно-исторически туризъм или комбинирано ползване на морски и летен с него.

Министърът каза още, че именно културният туризъм е един от най-важните за места като Велико Търново. Това по нейните думи е богатство, което подпомага не само туризма, но и може да бъде движещ фактор на българската икономика.

Старата столица е предпочитана от чужденците, като всяка година се увеличава броят на туристите, които идват с круизни кораби по река Дунав и пътуват с автобус, за да разгледат уникалните забележителности на Велико Търново.

Институциите насочват вниманието с реклама и пари за проекти

От страна на министерството активно се промотират всички културно-историческите обекти и паметници. Това включва различни маркетингови дейности, участия в изложения и разбира се финансирането на различни проекти.

Николина Ангелкова съобщи и че в момента се довършва специализираната подстратегия за културно-историческия туризъм в рамките на Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма до 2030 г., която бе актуализирана преди две години.

Оценката за изминалия летен сезон

Министър Ангелкова информира, че през изминалия летен сезон са констатирани значително по-малко нарушения по Черноморието, но дори и така все още има какво да се желае.

Предстои да се регулира услугата по хотелите „all inclusive”. Така хората ще могат да придобият ясна представа какво ги очаква на място, а хотелиерите да имат ясен ангажимент какво да предлагат в менюто си.