На 23 септември в 10.50 ч. настъпва есенното равноденствие и с това започва началото на астрономическата есен. Есента в България е един от четирите сезона, заедно с лятото, пролетта и зимата.

Началото на есента започва на 23 септември в Северното полукълбо и 21 март в Южното. Учените, които се занимават с метеорология, указват следните месеци, които включват в този сезон. Есенни са месеците септември, октомври и ноември в Северното полукълбо и март, април и май в Южното полукълбо.

Какво време да очакваме през идните седмици

Есента е типично преходен сезон, който трябва да подготви природата за края на лятото и началото на зимата. Така нареченото „циганско лято“ се характеризира в високо температури, които могат да стигнат и до 30 градуса.

Тази есен у нас според синоптиците ще бъде топла и мека. Температурите се очаква да бъдат приятни, а дните слънчеви и като цяло без много валежи.

През първия ден на новия сезон в цялата страна ще бъде не само слънчево, но и топло. Не се очаква да има валежи, дори и в планинските вериги и по високите части и върховете. Максималните температури ще бъдат между 20 и 27 градуса.

Как се случва промяната на сезоните

Малко известен факт за широката публика е, че сезоните се сменят поради наклона на земната ос, който е 23.5° спрямо орбиталната равнина, по която се движи Земята.

При дори и минимална промяна на тази ос се променя осветяването на земната повърхност и нивото на слънчевите лъчи, които достигат до нея.

Така нагрятата земна повърхност и водни площи успяват да задържат една част от топлината за известно време, но постепенно се охлаждат.

В умерените континентални зони, сред които сме и ние, есента се характеризира с хладно време, облачност, валежи и мъгли.

Характерни за сезона са образуването на слани, което се случва при падане на температурите до около 0 градуса. През последните дни на сезона е възможно да паднат и първите снегове, които са незначителни и рядко се задържат.

При такива условия образуването на трайна снежна покривка е почти невъзможно, като това не важи за планините.