В края на трите почивни дни от АПИ съобщават за промените, които са предприети, за да се улесни трафика. От днес 23 септември в интервала между 14 и 20 часа се спира движението на тежкотоварни камиони, над 12 тона по магистралите и оживените пътища.

Акцията за ограничаване движението на камионите ще се реализира съвместно с представители на АПИ, ГД „Национална полиция“ и ИА „Автомобилна администрация“. Наложените ограничения важат за следните пътни артерии:

  • Път I-1 с. Ребърково - Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - Софийски околовръстен път в посока София;
  • Път I-1 - от Благоевград до ГКПП „Кулата“;
  • Път I-4 п. в. „Коритна“ - Велико Търново – Шумен;
  • Път I-5 Русе - Велико Търново;
  • Път I-8 ГКПП „Калотина“ – София;
  • Път I-9 Варна – Бургас;
  • Път II-18 Околовръстен път на град София;
  • Път II-99 Бургас – Царево.

Забраната не важи за МПС, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни, както и опасни товари.

Столичани ще имат по две ленти, за да пътуват обратно

Още в началото на последния почивен ден в участъка на магистрала „Струма“ край Дупница ще има две ленти за придвижване в посока София и една в посока Кулата.

Товарните камиони над 12 тона, включително и автобусите, пътуващи към Кулата ще се пренасочват при пътен възел „Долна Диканя“, ще преминават по път I-1/Е-79 и при пътен възел „Бобошево“ ще продължават по АМ „Струма“.

За завръщащите се към София отбиването по път Е-79 ще става при пътен възел „Бобошево“, а качването на магистралата ще бъде при пътен възел „Дупница Север“.

Ремонтите на „Хемус“ продължават

Ремонтно-възстановителните работи на магистрала „Хемус“ продължават при съоръженията на виадукт „Потоп“ и Коренишки дол“. Все още продължава и рехабилитацията на тръбата на тунел „Витиня“, която не е ремонтирана повече от 30 години.

За да се улеснят пътуващите към София са пуснати две ленти към София и една към Ябланица. Като алтернативен маршрут в посока Монтана се посочва проходът „Петрохан“ и Искърското дефиле, а в посока Варна - път I-1 София - Ботевград.

Трафикът при Владая, който е последната тапа на входа на София, ще има отново две платна за влизане в града, като се припомня, че шофьорите могат да изберат да минат и по магистрала „Струма“, за да влязат в столицата.