На 02.04.1805г. се ражда един от най-известните писатели на детски произведения. Писанията на Ханс Кристиан Андерсен се издават на стотици езици, а децата го обожават и до днес.

Хронологичен преглед

През 1958 г. организацията ЮНЕСКО учредява името на Андерсен със златен медал или както още е наричана този приз – Малка Нобелова награда.

Регламентът е, че на всеки две години призът бива добавян под името на най-добрия писател и художник на детски книжки.

През времето, в което съществува, наградата е присъждана още на имена като Астрид Линдгрен, Туве Янсон, Луис Карол и Валери Петров.

Единственият наш виден писател, включен в Почетния списък на Международния съвет за детска книга „Ханс Кристиан Андерсен“ е Ангел Каралийчев.

В чест на Андерсен, през 1967г. 2 април е обявен за Международен ден на детската книга. Отбелязването на датата като празник по инициатива на Международния съвет на книгите за млади хора.

Във времена на карантина е идеалният момент да обърнете внимание на тези автори заедно с детето си.

Спасете и вас, и него от сивото ежедневие и се потопете в страниците на детските класици.

И още от детския свят

Дрехите на известната кукла Барби стават и маски за лице. Компаниите за производство на играчки ще се превърнат в цехове, произвеждащи хирургически маски.

Те ще се правят от плата, предназначен за дрехите на хубавицата Барби. В две от най-големите компании за създаване на играчки ще се шият и цели предпазни облекла срещу коронавирус.

Чехия и Словакия, макар и късно, приеха наредба, която да въведе задължително носене на маски през цялото време на пандемията. Подобни мерки водят до масов недостиг в страните.

Такива нареждания се дават от властите в различни държави по света въпреки изричното предупреждение от Световната здравна организация, което гласи, че ако човек няма оплаквания и не е болен, то носенето на маска е абсолютно ненужно.

В заключение

Използвайте времето си за занимания вкъщи. Позволете си да се върнете в детските години покрай четенето с децата си.

Празнувайте международния ден на детската книга като започнете книжка, която детето ви не е чело. Пазете се и бъдете здрави!