През вчерашния следобед стана ясно, че певицата Лиляна Деянова, известна като ЛиЛана, и нейните съдружници са заплашвали служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ).

Това се случва само няколко дни след като излезе официална информация за това, че певицата и нейният приближен Мартин Димитров остават в ареста поради достатъчно събрани доказателства.

Обвиненията са за това, че Деянова и Димитров са източвали евросредства чрез своята фирма „Нованор“. Схемата е осъществявана като е бил продаван един и същи софтуер на няколко различни фирми.

Вещите по случая изказаха страх, че ако ЛиЛана и компания излязат на свобода, биха могли да извършат ново престъпление.

Даниела Росенова, която е съдията на конкретния процес, се опасява, че групировката изобщо не е извършвала това, в което е обвинявана.

За заплахите

Двама души от ръководството на АПИ твърдят, че са били подложени на тормоз от Мартин Димитров. Той бил заради отказа им да регистрират фирмата „Телетол“ като доставчик на услуги.

По думите на заплашените, ЛиЛана и Димитров като собственици на компанията ги заплашвали, че ще бъдат уволнени.

Заради оказания натиск, твърдят още свидетелите, документите на „Телетол“ били разгледани формално.

Настоящият шеф на Пътната агенция Георги Терзийски разказва пред прокуратурата, че още в началото на юли миналата година Лиляна Деянова, Мартин Димитров и още двама души се опитвали да нахлуят в сградата на националното ТОЛ управление.

Разпити на свидетели

По случая са разпитани няколко свидетели с инициали: О. А., Р. В. и Г. Т. И трите разпита показват недвусмислено, че от групировката на певицата ЛиЛана са били малко по-настоятелни от обикновеното. В трите разпита лицето Мартин Димитров е основно действащо лице.

Р.В.: „Една реплика в края на срещата ми направи впечатление, този господин Мартин Димитров на излизане се обърна към нас и каза цитирам: "Да знаете, че ние по един или друг начин, ще сключим договор с Вас", което изказване не кореспондираше с добрия тон на цялата среща и остави странен, неприятен привкус у мен.“

„Като цяло неговото държание беше изключително арогантно и без никакво зачитане на правила и държавни органи.

От моя страна мога да кажа, че това тяхно поведение ми оказа сериозен психически тормоз и възпрепятстваше възможността ми да си върша нормално работата…“ – се казва още в разпита на свидетелското лице.