Частично разхлабване на ограничителните мерки у нас от четвъртък нататък. Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов съобщи, че учениците ще се върнат в училище от 12 април по график, който ще бъде изработен съвместно с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Яслите и детските градини ще отворят отново на 5 април.

„Вчера с много експерти коментирахме какво трябва да се случи занапред. Най-много от тях са на мнение, че учениците трябва да се върнат в класните стаи от 12 април.”, каза той.

При какъв капацитет ще отворят фитнесите и театрите

Министърът обясни, че има предложение от 1 април фитнесите да заработят с 30% от капацитета си. Предвижда се театрите също да отворят от тази дата.

„Най-вероятно това ще стане факт със заповед, която ще издам скоро. Засега не предвиждаме мероприятия на закрито да се провеждат до края на април.”, посочи Ангелов.

„Моловете и големите магазини няма да отворят от четвъртък. Изключение най-вероятно ще се направи за тези, които могат да осигурят пространства на открито.

Обмисля се отваряне на ресторантите, но само тези, които имат градини. Нощните заведения остават затворени.”, заяви още здравният министър.

„Леко обнадеждени сме от факта, че на национално ниво броят на хоспитализираните започва бавно да намалява. Надяваме се това да стане трайна тенденция.

В Кюстендил се наблюдава такава от около седмица, в някои други областни градове - също. Надяваме се да сме на най-високата точка на пика, за който говорим.”, допълни още той.

„Следим числата на всеки 12 часа и на базата на това взимаме решения. Ситуацията се наблюдава от всички експерти.

Днес решенията ни ще бъдат облечени в заповед!", посочи Ангелов.

Избори по време на пандемия

Той съобщи още, че всички необходими мерки за безопасното провеждане на изборите са взети. „Призовавам всички български граждани да упражнят правото си на вот!", каза здравният министър.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни, че в 2/3 от областите на страната няма проблем с леглата и натоварването в болниците.

„Да, натискът в момента е по-голям, но възможността на системата да го поеме е още по-голяма. За най-натоварените области като София, Бургас, Шумен и др. няма откази за приемане и болниците намират начин да се справят със ситуацията.”, каза той.

„Това все още е малко, за да се отрази на епидемиологичния процес. Но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, който наблюдаваме през последната седмица”, посочи доцентът.