Миналата седмица стана ясно, че Симеоновския лифт на Витоша няма да се използва повече. Основната причина е, че съоръжението е остаряло и използването му не се смята за безопасно. Фирмата собственик на лифта „ТехноАлпин“, която е базирана в Италия ще подготви проект за подмяната му.

Историята на Симеоновския лифт започва през 1982 година. От компанията производител казват, че към момента на пускане това е най-дългият лифт в света от тази категория. През 2007 година съоръжението е приватизирано от „Витоша ски“, когато става ясно, че лифтът не е добре поддържан.

Лифтът е временно спрян в края на миналата година

В края на декември миналата година беше установено, че лифтът е спрял да работи. Очакваше се да бъде пуснат за края на ски сезона, но това така и не стана. Основният проблем е, че фирмата ен може да осигури резервни части от производителите, което означава, че не може да отговори на европейските стандарти и да гарантира безопасността на хората.

От „Витоша ски“ казаха, че лифтът е спрян поради изгорял двигател, който според изпълнителният директор Ян Калчев е би трябвало да бъде монтиран на ново. Това заяви той още през януари.

Краят на Симеоновския лифт

Преди няколко дни беше обявено, че съоръжението вече няма да функционира. Тази новина беше обявена от общинският съветник Борис Бонев. Със затварянето на Симеоновския лифт идва и края на удобен и екологичен начин за достъп до Витоша.

Борис Бонев изказа своето становище, което хвърля обвинения за затварянето на лифта върху управлението на ГЕРБ. По това време Столична община не е полагала никакви грижи за Симеоновския лифт, което води до днешното му затваряне.

От ръководството на концесионера „Витоша ски“ коментираха, че не може да се говори за окончателно спиране на лифта. За момента обаче не става ясно кога и дали ще бъде решен проблема с отказа на доставчика на сигурни резервни части за лифта.

Възложена е проверка от ДАНС  

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ проверка на обстоятелствата довели до затварянето на лифта. Писмото до ДАНС от министър-председателя е провокирано от широкото обществено недоволство по казуса със Симеоновския лифт.

Междувременно от „Витоша ски“ излязоха с официално становище по казуса, в което се посочват основните проблеми свързани с функционирането на Симеоновския лифт.

През следващите дни ще се проведат разговори с италианския собственик на „Витоша ски“. Те също ще окажат влияние на съдбата на единствения кабинков лифт на Витоша. На 23 май ще се проведе извънредно заседание на Столичния съвет, където са поканени Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова.