Грее слънце и денят е топъл – какво по-добро време от това да изведете детето си на площадката да поиграе. Но ако родителите или хората, които гледат децата, пренебрегнат някои основни правила за безопасност, денят може да се превърне в доста неприятен.

Всяка година над 200 000 деца претърпяват тежки инциденти при игра. Така че ето няколко неща, които да имате предвид, за да може детето ви да се радва на спокойната си игра.

1. Надзор

Трябва да имате предвид, че игрушките и катерушките не могат да наблюдават и да пазят децата ви. Това е работа на възрастните. Само за миг детето може да попадне в опасна ситуация.

Едно от най-важните неща, което възрастните могат да направят, е да придружават децата си на площадката или игрището. Ролята на възрастния надзорник е да наблюдава и следи поведението на децата и да бъде достатъчно близо, за да им окаже помощ или съдействие когато играта им започне да става опасна или може да доведе до нараняване.

Също подобно на спасителите на плажа, човекът, който се грижи за децата, постоянно трябва да наблюдава обстановката и да следи за евентуални опасности, които да предотврати.

2. Подходяща възраст

Възрастните трябва да са наясно, че не всички игрища и площадки са подходящи за тяхното дете. Всяко игрище трябва да е съобразено с възрастовата група, за която е подходящо и родителите трябва да водят децата си на конкретните места за игра.

Ако то е по-малко от две години, е опасно да го оставят на игрище, което е за деца между 2 и 5 например. В противен случай рискът от опасност нараства.

Често специалистите от здравните центрове забелязват неправилно поведение на възрастните. Те повдигат децата на ръце, за да могат да се качат на катерушки или приспособления, които не отговарят на тяхната възраст или ги люлеят на люлки, които също не са съобразени с това колко големи са децата.

Едно неписано правило е, че ако детето не може само да достигне до уреда или катерушката, то тогава тя не е подходяща за него. Също така не е добра идея да оставяте детето си да се пързаля по пързалка, ако то не може да седи свободно.

Голяма част от детските площадки и игрища са оборудвани със смесени съоръжения за по-големи и по-малки деца, но няма как физически едните да се отделят от другите и едно по-малко дете лесно може да се качи на пързалка, която не е подходяща за възрастта му. Тук трябва да се намеси възрастният.

3. Височина и евентуално падане

Височината винаги има значение, не толкова за играта, колкото при евентуално падане. Запомнете, колкото по-високи са децата, толкова по-трудно падат. Около 70% от всички наранявания на детски площадки са причинени от падане.

Затова е изключително важно настилката на площадката да бъде съобразена с това и игрището да е покрито с по-мека тъкан. Когато водите детето си на игра, трябва да съобразите дали площадката е с подходяща настилка, височината на съоръженията за игра, дебелината на противоударната настилка и размерът на покритата площ.

Така ще можете и вие, и вашето дете да прекарвате наистина ползотворни и интересни дни, без да се страхувате, че то може да пострада.