Всеки, който е бил достатъчно дълго родител, е изпитвал ужаса от това да не може да открие детето си, без значение дали в увеселителния парк, на парад, в магазина или някъде другаде, където едно дете може да изчезне. Това някъде понякога е просто собствения ви квартал.

Основни неща, които всяко дете трябва да знае

Най-важното нещо е да имате план и да обясните настойчиво на детето, че трябва да се придържа към него в случай, че се отдели от вас. На плажа, например, кажете на детето си да потърси спасителя и след това да застане на едно място и да чака.

„Изумително е колко огромно разстояние могат да изминат децата в търсене на родителите си.” споделя спасителят Том Гил, ръководител на спасителната служба във Вирджиния Бийч. „На плажа, тръгнат ли в една посока, просто продължават да вървят. Едно 5-годишно дете веднъж беше извървяло пет мили”.

За да затвърдите идеята, че никога няма да го изоставите, напомняйте на детето си, че никога няма да тръгнете без него, така че няма да му се налага да ви търси.

Можете дори да кажете на детето си, в случай, че ви изгуби, да седне на земята или на пода и да започне да ви вика по име. На по-големите деца казвайте, че не могат да се отдалечават на повече от 3 крачки от вас или да стоят на място, където винаги можете да ги видите.

Има и деца-бегълци

Те няма да могат да разберат, че ви няма докато не се отдалечат достатъчно. И в двата случая предупредете детето си, че ако не отговорите когато ви повика, вместо да тръгне да търси служител в магазина или пазач, да остане мирно и да помоли първата „мама” с дете, което види за помощ.

Защо майка? Статистически, жените с деца представляват по-малка заплаха и е по-вероятно да останат с вашето дете докато го откриете. „Униформите могат да създадат объркване” обяснява Пати Фицджералд, консултант по безопасността от Лос Анжелис.

Някои пазачи може да не са опасно, но други кой знае? Когато детето ви го няма, ще искате да го насочите към най-безопасния изход от такава ситуация.

Направете го като игра

За да може детето ви по-лесно да привикне на това, направете го като игра следващият път. Накарайте детето си наистина да попита служител в магазина или жена с дете за помощ.

Това ще помогне на детето ви да възприеме ситуациите, за които сте говорили по-добре и когато ви изгуби, ще знае какво да прави и няма да изпада в паника.

Обезопасете децата си

На публични места с много хора като паркове, фестивали, карнавали и пр. или в големи магазини винаги е най-добре да обезопасите децата си. Още от самото начало обяснете на детето си, че когато е на публично място, ще трябва да избират: или да се возят в количката или да ви държат за ръка.

Ако знаете, че детето ви обича да се спуска и да тича, предпазният колан може да ви помогне да го спрете да се втурне пред движещите се коли или да се изгуби в тълпата.