Близо 7 млн. маски са спрени от контролните органи за последната година още на митниците. Част от тях са били предназначени за черния пазар, а останалите след обстойно изследване не отговарят на европейските стандарти.

Много от предпазните средства на пазара у нас също не покриват някои от изискванията за качество. Затова през април контролът при продажбите ще се засили, обещават от властите.

Какво показват първите проверки и кои маски ни пазят от коронавируса

Разглеждат се някои от най-популярните модели на пазара. В този брой влизат респираторни, текстилни и медицински видове маски. Купуват се от магазини за един лев, аптеки и по-големи търговски обекти, като се поръчват и през интернет.

Заедно с контролните органи се извършва проверка дали при закупените модели са спазени всички европейски изисквания за безопасност.

„При проверките се проследява дали маската носи маркировката „CE” и до нея задължително трябва да има един 4-цифрен номер на нотифицираното лице.”, обясни Вася Миланова от ДАМТН.

Почти всички закупени маски от екипа ни маски не отговарят на стандартите за качество.

Преглеждаме и някои от офертите за предпазни средства в интернет. Още в началото на пандемията контролните органи провериха над 100 модела, предлагани онлайн. Нито един не съответстваше на стандартите.

„Нямаха маркировки, инструкции, ниво на защита. Нямаха нищо, което е необходимо, за да докажат, че отговарят на европейските изисквания. Всички подобни маски бяха спрени от разпространение още в началото на пандемията.”, поясни Миланова.

За опасни маски на европейския пазар сигнализират и от Брюксел. При бърза проверка в системата за доказано рискови стоки „РАПЕКС”, биват открити десетки предупреждения за предпазни средства, които реално застрашават потребителите.

Какво показват проведените изпитания

„След изпитвания се доказва, че тези маски - FFP2 не филтрират 95 % от въздуха. Личните предпазни средства биват три класа – първият FFP1 – филтрират въздуха до 50 %, FFP2 – до 95 % и FFP3 – до 98 % въздуха.”, обясни още Вася Миланова.

Притеснителен брой на починали от коронавирус хора

3,860 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие в България. Направени са 19,210 теста, което означава, че процентът на заразените е 20,09%, сочат данните на Единния информационен портал.

Починали за последните 24 часа са стряскащото число от 197 души. Отчетените като излекувани са 2,996 души.

Хоспитализирани са 10 402 души, като от тях 734 са в интензивно отделение. Общо поставените дози ваксини са 6 479 за изминалите 24 часа.