За всяко семейство е важно да разпределя правилно бюджета си. Един от най-значимите разходи за домакинствата е сметката за електричество.

Затова е добре да знаете, каква част от нея представляват разходите за климатик, както и по какъв начин може да изчислите разхода на ток, който вашият климатик генерира.

Как се изчислява разходът на ток при климатиците

Колко електроенергия използва климатикът ви, зависи от множество фактори. От една страна това е големината на помещението, което отоплявате.

От друга страна това се определя от температурата, която искате да поддържате и от разликата между външната и вътрешната температура.

Следващият фактор е вашият климатик. Ако използвате стар климатик, който харчи твърде много електричество, може би е време да си купите нов.

Най-добре е да потърсите модел, който е сертифициран от Energy Star, тъй като при тях се използва по-малко енергия и съответно сметката ви за ток ще бъде по-ниска.

Разходите за електричество за съжаление непрекъснато се покачват и затова е важно да изберете енергийно ефективен климатик.

Той ще има по-ниско потребление на енергия и съответно ще намали сметките ви. Категориите са от A до G, като най-ниската категория е G, а най-високата А.

Полезни съвети, с които допълнително да намалите разходите на ток

Освен използването на икономична техника, е добре да направите някои дългосрочни подобрения във вашия дом, като смяна на дограмата на прозорците или поставяне на изолация.

Един от най-лесните начини да направите изчисленията е като сравните сметката за ток от месец, когато не сте използвали климатика, със сметката за ток, през месец, когато е той работил. Разликата ще ви покаже, колко електроенергия е изразходвал вашият климатик.

Следващият начин е да изгасите всички електроуреди в дома си и да оставите включен само климатика – вашият електромер ще ви покаже моментната консумация. Бихте могли да използвате и ватметри.

В книжката с информация и инструкции за употреба на вашия климатик може да откриете колко kW на час се консумират при пълно натоварване.

Ако умножите цената на тока за 1 kW по дните от месеца, ще видите колко ще бъде разходът за месеца.

Не забравяйте, че тарифите на дружествата се определят от това дали използвате дневна или нощна енергия.

Както знаете, климатиците не работят непрекъснато и съответно не консумират енергия, ако са в режим на готовност.

В зависимост от външната температура, потреблението също варира – ако навън е много студено, климатикът ще се включва по-често, за да поддържа температурата, която сте му задали.

Затова и изчислението е сложно – климатикът винаги ще работи част от часовете на 100% мощност, а друга част на 50%, например.

По тази причина разходите ще варират в зависимост от климатичните условия и могат да бъдат само приблизително изчислени.

Как да изчислим разхода по помещения

Изчисленията на разходите за ток са различни за различните стаи. Те са в зависимост от размера на помещението, от височината на таваните, изложението на стаите и от останалите електроуреди, които се използват в стаята.

Ако избирате климатик за вашия дом, не е необходимо да плащате за твърде мощен модел. Най-икономични са инверторните климатици и затова те са най-често срещани.

Има още един начин, по който може да изчислите вашата консумация и той е като използвате онлайн калкулаторите, с които някои сайтове разполагат.

Те са изключително точни, тъй като вземат под внимание размерите на отопляваното помещение, цената на кВч ел. енергия, и предназначението – охлаждане или отопление.

Когато зададете продължителността на работа на климатика в часове, ще получите ориентировъчни стойности за консумацията на електроенергия.

Ще обърнем внимание на факта, че при изчисление с онлайн калкулатор, няма възможност да се предвидят всички фактори, като изложението на помещението например.