Транспортният министър Росен Желязков е напълно категоричен, че мерките са насочени главно към преодоляване на последиците от пандемията, а не да вредят на обществото в България.

„Не виждам връзка между протестите и социално-икономическите мерки. Тяхната цел не е прах в очите на протестиращите, някакво туширане на напрежението или разменна монета за политическо спокойствие. Знаете, че дизайнът на мерките започна да се дискутира още през „горещите” месеци на пандемията.”, заяви мнението си Росен Желязков.

Той е абсолютно категоричен, че мерките са насочени към преодоляване на последиците от пандемията. Те са дългосрочни и ще се развиват през тази и следващата година, за да гарантират плавен преход за цялата общественост.

Справя ли се правителството с кризата

Според него правителството на България има солиден план за справяне и излизане от кризата, а тепърва ще се приемат съвсем отделни параметри на оперативните програми. Към този момент вече имаме и приети такива.

„Параметрите и проектите на оперативната програма в транспорта вече са заявени. Ние дискутираме с Европейската комисия работните проекти. Преди дни стана ясно какви са размерите на отделните проекти, които трябва да преодолеят пандемичните последици.

Но в момента работим за 2021 година по отношение на всички сектори. Това, което е обявено, е част от мерките и те са до края на годината.”, обясни пред медиите министър Желязков.

Според него по-голяма част от мерките трябва да се ускорят, тъй като крайният срок, който беше даден пред хората, вече не е толкова далеч. Министърът не коментира информацията за това, че лица, свързани с ДПС, са получили кредити 500 млн. лв. от ББР.

Желязков коментира и казуса „Росенец”

„В момента тече проверка на ВАП, ще се види има ли нарушение. Ние сме предоставили необходимите документи.

Аз лично не съм привърженик на каквито и да е стихийни действия по отношение на активност, която е политически обременена, тогава когато има елементи на законосъобразност или твърдение за нарушение. Нека видим има ли и какви са нарушенията.”, заяви Желязков.

„Вероятно ще има „алтернативи” на ГЕРБ, тъй като наближават редовните парламентарни избори. Интересен е въпросът как ще се състави правителство след това, защото „следващият парламент ще бъде фрагментиран, за да е гарант за трудно договаряна коалиционна форма на управление”.

„Имаме нужда от стабилност, за да се преодолеят големите предизвикателства, които пандемията постави. Те са в живота на всеки един гражданин, на всяко едно предприятие.

Тук гаранция са и системните партии, и тези, които искайки промяна, знаят, че правовият ред се защитава от демократичните устои и ценности.”, категоричен е министър Желязков.