Властите в региона на град Неапол втвърдиха рязко всички мерки, свързани с борбата срещу коронавируса и вече в южната италианска област Кампания се въвежда глоба от 1000 евро, ако не се носят маски на закрито.

Италианските медии съобщиха, че първите глоби от 1000 евро са наложени вчера на трима собственици на обществени заведения в Салерно, сред които са били бар и фризьорски салон. Полицаите установили, че там не се спазва задължението да се носят маски.

"Ако нашите съграждани мислят, че проблемът е решен, това означава до няколко седмици да се върнем към твърдите извънредни мерки.", предупреди категорично губернаторът на Кампания Винченцо де Лука.

Според новата наредба транспортните оператори са длъжни да отказват достъпа на пътници без маски. Ако вече са се качили, те трябва да бъдат санкционирани и поканени да слязат незабавно или при първа възможност.

Ако откажат, автобусът или влакът ще бъдат блокирани и ще бъдат извикани силите на реда.

"Ако нарушението е извършено в рамките на търговска дейност (от търговец или негови служители), фирмата може да бъде санкционирана освен с 1000 евро глоба и със затваряне от 5 до 30 дни. В случай на повторно нарушение наказанието се удвоява и така докато е необходимо.“ – казаха още властите.

Италия беше една от първите и най-засегнати държави от пандемията в Европа. В страната са регистрирани над 35 000 смъртни случая и над 242 000 заразени към този момент.

Болестта днес изглежда напълно овладяна, въпреки че вчера бяха обявени още 275 нови случая за едно денонощие, както и петима починали в страната.

Българите в Австрия

Ще бъде изискван нотрицателен резултат от PCR-тест за COVID-19. С тези нови правила ще се сблъскан всички пътуващи към Австрия българи. От днес, за да влязат в страната, те трябва да покажат негативен резултат от PCR-тест за COVID-19 на границата.

Той не трябва да е по-стар от 3 дни (както е и при Гърция). Нужно е още медицинско удостоверение по образец, преведено на немски или на английски език.

Ако нямат тези документи, българите ще бъдат поставени за 10 дни под карантина в Австрия.

Какви са ни възможностите от тук нататък според проф. Николай Витанов

„Най-благоприятният сценарий е изведнъж всички да започнат да спазват мерките, така като се спазваха през март и април. Тогава в края на август ще имаме 11 500 случая, а в края на септември ще имаме 13,500.

Той е малко вероятен. Има друг сценарий, който е относително оптимистичен.

Той казва така – 80-те процента от хората, които спазват мерките, да продължават да ги спазват и част от останалите 20% започват да спазват тези мерки. Тогава на края на август ще имаме поне 14,000, в края на септември – не по-малко от 20,000.

Следващият сценарий е по-песимистичен. При него тези 80% продължават да си спазват мерките, а останалите не ги спазват. В този случай в края на август ще имаме поне 16,000 случая, а в края на септември – поне 25,000. Четвъртият сценарий, който може да се случи, е здравната ни система да започне да отказва”, обясни проф. Николай Витанов.