Според проучването на експертите в сферата, на световно ниво се очаква ръст на фалитите с около 35% в сравнение със същото време на 2019-та година. Икономистите разтревожени предупреждават, че този ръст ще се увеличава от зимата на 2020-та, до края на 2021-ва година.

Част от най-големите икономики в света също ще бъдат силно засегнати. Най-мрачната прогноза е тази за Съединените американски щати, където експерти очакват ръстът на фалитите да е с около 57% спрямо миналата година по същото време.

Редица държави на стария континент също ще бъдат засегнати - сред тях се очаква да са Великобритания, Нидерландия и Испания.

За България, прогнозите показват, че около 21% ръст на фалитите през тази и следващата година спрямо 2019.

Реалните заплахи

Експерти предупреждават - потенциална заплаха има за всички браншове – няма такива, които да изглеждат застраховани. Най-стабилни остават електрониката и IT сектора.

„Това е нормална част от пазарния процес. Нормално е компании да фалират в един момент, да се преструктурират.

Други предприемачи по друг начин да конструират тези капитали, тези ресурси и да ги влагат отново в икономиката”, коментира икономистът Стоян Панчев.

Икономистите дефинират сегашната ситуация като “бомба със закъснител”. Причината за това - радикалните спасителни мерки за икономиката предприети от правителствата.

Ситуацията в България

„Дългосрочно обаче това не може да продължи и рано или късно тези компании ще трябва да се срещнат с реален пазар. Колкото по-дълго им се помага с подобен тип мерки, толкова по-малко те ще са подготвени за реалната ситуация на пазара”, допълни по темата Панчев.

Кризата може да се задълбочи и заради така наречените "зомби компании", които разчитат на кредити и финансови програми, без да имат достатъчен капитал.

У нас, пандемията застраши най-много малкия и среден бизнес, които по принцип винаги са застрашени. Някои от собствениците на фирми успяха да намерят разумно решение за изход от кризата без финансова помощ.

„Едно важно решение, което взехме, а именно да не съкращаваме персонал. Да задържим заплатите на нивата, които са. И съответно да бъдат изплащани навреме. Трябва да се държим за служителите си, да ги запазим, да са доволни, тъй като в крайна сметка това са хората, които ни върнаха обратно в играта.”, коментира Димитър Апостолов, собственик на бизнес в България.

А за други, фалитът не е чак толкова притеснителен, колкото работа с нисък приход.

„Фалитите не са най-фаталните при нас. При нас проблемът е, че ти може да не си фалирал, но като няма хора, като не можеш да работиш – то си е горе долу същото. Оборотът ти е толкова малък, че не може да покрие дори наема, какво да говорим за заплатите. Съсъигурност не е най-добрият вариант за работа”, каза Димитър Бакалов.