Парламентът ще изслуша в утрешния ден вицепремиера Калина Константинова относно решението за прекратяване на плана за преместването на бежанци от Украйна. Това решиха депутатите в началото на пленарното заседание по предложение на ПГ на ГЕРБ-СДС.

На 30 май вицепремиерът по ефективното управление Калина Константинова направи видеобръщение. 

"След като втори ден до отговорните институции не достигат до достоверна и навременна информация от получилите временна закрила, след като до последно те не съобщават на медиаторите и екипите на терен за намеренията им и след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят, правителството прекратява плана", заяви Константинова.

Тя допълни още, че в тази връзка всички украински бежанци, които са в хотелите на морето и на този етап твърдят, че няма къде да отидат, ще бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

Настроенията сред украинците след преместването

Голяма част от украинските бежанци отказаха да влязат във фургоните, които се намират във временните разпределителни центрове, заради условията в тях и стояха часове наред в автобусите.

„Организация – нула, информация – нула. Нищо! Излязохме от автобуса и ни оставиха”, сподели една от бежанките.

Друга заяви, че си тръгва.

„Мислите ли, че хората след войната могат да останат тук? Аз мисля, че не. Децата ни са уплашени”.

Трета изрази надежда, че би останала във фургоните до 5 дни, но се надява скоро да им бъдат предоставени по-добри условия. Имаше и такива, които не останаха разочаровани.

„Ние сме много благодарни на България за това, че ни приехте. Живяхме два месеца в "Златни пясъци" в луксозен хотел. Видяхме как организирано ни приехте.

Щастливи сме, че не сме при войната, че се намираме под мирно небе. Виждаме, че сме защитени. Има камери с видеонаблюдение. Нашите деца живеят спокойно. Благодарим ви!”, сподели една от жените.

Защо точно във фургоните

Около полунощ в центъра за настаняване в Елхово пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя потвърди, че днес се очаква пристигането на още украинци. Те остават в разпределителния център до 72 часа, след което се пренасочват.

„Просто тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона.

След това се насочват, правят се групи и списъци, ако хора са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една миниобщност.

Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата.”, обясни председателят на ДАБ.