Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа на бул. „Черни връх”, при която загинаха две млади момичета, иска да излезе на свобода. Той е подал молба за изменение на мярката му за неотклонение в по-лека. Делото ще се гледа в Софийския градски съд.

Срещу Семерджиев са повдигнати пет обвинения, сред които за държане на наркотици и за шофиране без книжка. По случая започна вътрешна проверка в МВР. Според резултатите до момента трима шефове на районни управления и началник от „Пътна полиция" не са упражнили достатъчно контрол, за да спрат „разпъването на чадър” над Семерджиев.

Същият хаос е и извън ареста

Започва ключова политическа седмица. На карта е заложена съдбата на първия мандат. Посредниците, определени от ГЕРБ-СДС - Соломон Паси и Росен Плевнелиев, ще проведат трета, заключителна среща. Тя ще бъде с ДПС.

Разговорите с част от останалите формации се проведоха в събота. На масата на преговорите първо седна най-голямата партия в парламента. А по-късно и най-малката – „Български възход”.

Всички останали политически формации в 48-ото Народно събрание официално отказаха среща с контактната група. Паси и Плевнелиев заявиха, че след края на срещите ще съберат всички предложения в декларация, която ще внесат в Народното събрание.

Хаос и извън границите на страната ни

Френският президент Еманюел Макрон каза днес, че смята, че мирът в Украйна е възможен, дори след като Русия предупреди, че конфликтът може да ескалира, предаде БТА.

"Има изгледи за мир и той ще настъпи в определен момент", посочи Макрон в изказване на конференцията "Зов към мир" в Рим, посветена на намирането на пътища за насърчаване на световен мир.

"В определен момент, в зависимост от развитието на събитията, и когато украинският народ и неговите лидери го решат, на базата на условията, който те решат, ще бъде изграден мир с другата страна, която днес е враг, когато всички седнат на една маса", добави Макрон.

Франция нееднократно подчертава важността на поддържането на западните дипломатически канали с Москва отворени още от началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари.

По-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу разговаря по телефона с френския си колега Себастиен Льокорню, както и с министрите на отбраната на САЩ, Великобритания и Турция, посочва Ройтерс.