Резултатите от поредните предсрочни избори, които фрагментираха още повече Народното събрание в условия на безпрецедентно ниска избирателна активност, ни карат да направим няколко важни  извода. Макар и без партньори  в парламента, ГЕРБ остава предпочитаната от избирателите партия.

Взаимно отричащите се ДПС и „Възраждане” се подпомогнаха една друга за още по-добър резултат. С появата на  дуото Петков-Василев на политическия терен, вечният втори – столетницата, социалистическата партия на България, отиде в края на политическата редица от играчи.

Членове на БСП искат оставката на Нинова

Налага ли това смяна на треньора или БСП ще приеме да е резерва с между осемте и десет процента електорална подкрепа? Темата дискутираха социалистът Александър Симов и социологът Андрей Райчев.

Според Александър Симов разговор в БСП е по-голям от Корнелия Нинова. По думите му настоящият лидер на столетницата е направила реформа с идването си, която той самият подкрепя и до днес.

„Първо въведе мандатността в партията, което предизвика огромно бружение, разбира се продължава да има недоволство. За мен това е полезно в БСП като обновление.

Най-важната реформа за мен е ключова – прекият избор на председател”, подчерта социалистът.

Симов е категоричен, че въпросът за оставката на Корнелия Нинова в момента не е най-важният. Според социолога Андрей Райчев твърденията на Симов звучат двояко – тя е направила добри реформи в партията, но те са довели до лош резултат.

Двамата коментираха и патовата ситуация, в която изпадна 48-ия парламент. Според Александър Симов ГЕРБ е „бунището с радиоактивни отпадъци на българската политика” и той не може да си представи другите партии, изключвайки ДПС, да подкрепи кандидата на ГЕРБ.

Според Андрей Райчев избирателите са казали две неща и те взаимно си противоречат.

„Първо изречение: Никога с тези другите. Втората команда е „Обезателно направете нещо заедно.”, твърди социологът.

Вежди Рашидов оттегли номинацията си

Вежди Рашидов също оттегли номинацията си за председател на Народното събрание. В емоционално слово най-възрастният депутат заяви, че няма да участва в надпреварата за шеф на парламента.

Той получи аплодисменти от цялата пленарна зала.

Припомняме, че някъде между многото номинации се появи предложението именно той да остане редовно на поста.

Рашидов обаче отказа.

"Никога през живота си не съм слагал пред името си нищо. От доброто име, което човек създаде няма титла по-голяма.", заяви Вежди Рашидов.

"Продължаваме промяната" направиха много голяма крачка – това се иска, иска се да работим за българския народ и ви поздравявам", обърна се Рашидов към представителите на формацията.