По Конституция обаче решението, трябва да се вземе именно в първия ден затова партиите приложиха лека хитрост, като на практика излязоха в почивка до днес. Най-много гласове получиха Никола Минчев от „Продължаваме промяната” и Росен Желязков от ГЕРБ.

Изненадващо, късно снощи партията на Кирил Петков и Асен Василев обяви, че оттегля номинацията на Минчев, за да не вкарват страната в конституционна криза и остават в опозиция.

Кога започват надеждите днес

Работата ще продължи в 10.00 ч. тази сутрин, а преди това политическите сили се събират на извънреден председателски съвет.

С оттеглянето на Никола Минчев за председател на 48-ото НС “продължаваме Промяната” са направили ход към нова Конституционна криза. Такова мнение изрази депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. Той беше категоричен, че ГЕРБ няма да оттегли кандидатурата на Росен Желязков.

“Ако и ние оттеглим кандидата си ще задълбочим тази Конституционна криза.”, посочи Добрев.

“Надявам се в днешния ден и останалите партии да оттеглят кандидатите си и да остане нашият, за да се реши този въпрос, иначе довечера НС пак няма да закрие сесията.”, допълни той.

Костадинов: Оттеглянето на кандидатурата на Минчев е златен пръст за ГЕРБ

Ако отново не получат подкрепа, ще продължат да преговарят с останалите парламентарни групи, каза още Добрев.

”Ненормално е Народното събрание да се блокира по този начин, докато държавата има тежки проблеми.”, заяви той и обвини “Продължаваме Промяната” за удължената почивка на първото пленарно заседание. 

“В почивка сме, защото ПП с тръшнаха като деца и казаха, че искат техния кандидат.“ – каза  Радостин Василев

ГЕРБ са изправени пред много тежка изолация в НС

Какво се случи един час преди те да си оттеглят кандидата – ГЕРБ и “Демократична България” се разбраха за ротационно председателство. За да провалят това разбирателство и избора през днешния ден, те оттеглиха втория.

Т.е сега няма с кого да се ротираме.”, категоричен бе Добрев и заключи:

“Ако Вежди Рашидов беше ударил звънеца, още вчера щяхме да се запътим към нови избори”

С оттеглянето на кандидатурата на Никола Минчев за председател на НС “Продължаваме Промяната” се превръщат в “златен пръст на ГЕРБ”. Това заяви лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Според него е възможно днес да видим още обрати спрямо избора на председател на НС.

“Всичко е възможно. Видяхме снощи, че ПП в 10 без 10 оттеглиха кандидатурата си. Изглеждаха много неадекватно – като деца, на които се е скарала класната ръководителка.

Личеше си, че правят нещо, което не желаят да правят. Нищо чудно до края на деня да видим и нещо подобно от ГЕРБ. Има сили в българската политика, които са доста по-влиятелни и сериозни от тези, които гледахме вчера в парламента.”, коментира Костадинов.