Депутатът от ГЕРБ-СДС Вежди Рашидов откри първото заседание на 48-ото Народно събрание. Традиционно, доайенът в парламента произнесе реч към новите 240 депутати.

„На мен се падна честта да открия 48-ото Народно събрание. Живях дълго, видях много и все още търся отговор.

Седейки пред вас, си спомням как като малко момче си мечтаех да открия света. Спомням си началото с порива на младостта, спомням си наказанието, унижението и смените на имената.

Спомням си и революцията - на палатките, на купоните. Спомням си и мразовитата зима на 1997 г. и гладната стачка на ВНС и протестите. Спомням си радостта, сполуките и неволите”, започна той.

Подчерта, че мъдростта се ражда в паметта, а тя е изградена от спомени.

„Най-добрият пророк на бъдещето е миналото”, смята Рашидов.

„Сега стоим всички заедно след поредната тежка кампания. Едни чегъртани, други обидени, трети - забравени, четвърти - обругавани, пети - анатемосвани.

Пак се чудим как, защо, накъде. През последните месеци се потопихме в реки от речи, опорки, заклинания и стремеж да докажем правотата си.

Заляхме всичко с обиди и причинихме страдание. Най-лесният път е агресията и отрицанието.

Но агресията ражда само агресия, а отрицание води до отрицание на отрицанието. Потънали в кризи и проблеми, често губим посоката си.”, отчете той.

Мнението на участници в Народното събрание за новото начало

Очакванията ми за новия парламент не са много позитивни към момента, но понякога неща, които тръгват трудно, завършват добре. Надявам се това Народно събрание да успее да изпълни важните задачи. Това каза депутатът от БСП и кандидат за председател на НС Кристиан Вигенин преди официалното откриване в сряда.

Желязков: Прекрасни колеги ще участват в гласуването за председател на НС

Според него е възможно важни решения да се гласуват с мнозинство, въпреки фрагментацията в пленарната зала.

„Смятам, че много от предложенията на БСП ще намерят подкрепа, защото са жизненоважни за хората”, каза още Вигенин.

Ще бъде ли сериозно новото правителство

Ако се подходи достатъчно сериозно, е възможно да има обединение около антикризисните мерки още на етап, на който няма създадено правителство. Диалогът трябва да започне веднага. За втория мандат имаме надежда да се получи развитие. Това каза Мартин Димитров от "Демократична България" за "Твоят ден".

"Процесът по търсене на управленско мнозинство трябва да върви отделно от този да се работи по спешното законодателство, бюджета, антикризисните мерки и Плана за възстановяване.

Трябва да направим максималното едното да не пречи за другото. Краят на октомври очакваме предложението на МФ за Бюджет 2023. Експертният разговор трябва да върви извън партийния. Предишното правителство не биваше да бъде сваляно, оставихме бюджетен излишък от 1,5 млрд.", смята той.