БСП покани на разговори парламентарно представените партии. В понеделник левицата се срещна с ГЕРБ-СДС, ДПС и "Продължаваме Промяната".

От „Демократична България”, „Възраждане” и „Български възход” отказаха да присъстват.

„Идеята на срещата беше да се заговори за политика. Да сложим политиките на масата, да спрем да разсейваме хората с неща, които не са на дневен ред, защото зимата чука на вратата.

Беше държавнически подход да покани всички парламентарни сили. Друг е въпросът кой и защо не дойде. Целта беше да видим по какво може да постигнем съгласие.

Вчера призовахме да няма популизъм при правенето на бюджет.”, каза Иван Ченчев от БСП.

Катастрофално ли е положението в България

Относно взетите дългове от България, той заяви, че положението не е толкова катастрофално, колкото се описва. И призова мерките, които са приети у нас, като компенсации, да останат и през следващата година.

„При една разумна политика мисля, че ще се справим”, заключи той.

Използването на две тарифи за цената на тока няма да  помогне на енергийно бедните хора. Такова мнение изразиха в студиото на „Здравей, България” енергийните експерти Иван Хиновски и Мартин Владимиров.

„Смятам, че това не са две тарифи, а трябва да се смята като отстъпка. И сега има 5 динамични тарифи.

Не е обществено справедливо да се предлагат такива мерки „на калпак”. Има хора, за които, каквато и да е помощ няма да има стойност.

В България от години има дефиниция за енергийна бедност, но просто не се прилага. Министерството на труда бяга от отговорност да разработи наредба за регистриране и подпомагане на енергийно бедни домакинства”, каза Хиновски.

Обмислят две тарифи за цената на тока

„Няма яснота какви ще бъдат тарифите. В момента цената за електроенергията за бита е най-ниската в целия ЕС.

Тя се поддържа изкуствено ниска от десетилетия. Означава ли предложението на МС, че реално по-бедните домакинства ще плащат още по-ниска тарифа или всъщност по-богатите домакинства, тези с по-голяма консумация на електроенергия на месечна база, ще плащат по-висока цена от сегашната?

Това, което в момента иначе ще направим, е да изпратим поредния грешен сигнал към потребителите, че те няма нужда да инвестират в подобряване на енергийната си ефективност и намаляване на потреблението.

Трябва ни дефиниция за енергийна бедност, дори, за да вземем парите от Плана за възстановяване. Важно е да се определи ясно колко са енергийно бедните хора в България. Сегашните данни показват, че около 1/3 от населението на страната се отоплява трудно.”, заяви Мартин Владимиров.