Бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън официално спечели надпреварата на Демократическата партия за номинация за кандидат-президент, съобщават световните агенции.

Макар резултатът да беше ясен от седмици насам, той стана официален във вторник, когато Байдън спечели виртуалния вот по време на националната конференция на Демократическата партия.

Байдън си осигури гласа на 3 558 делегати по време на вчерашния вот, който се проведе в изцяло виртуалната конференция.

Кандидатите се нуждаеха от поне 1 991 делегатски гласа, за да спечелят президентска номинация за своята партия, но Байдън отдавна си беше осигурил тези гласове, още когато основният му опонент Бърни Сандърс се отказа от надпреварата.

Какво се случва по време на конференцията на Демократическата партия

Втората вечер от общо четиридневната виртуална Национална конференция на Демократите се фокусира върху лидерството, с акцент върху глобалния мащаб.

Повечето демократи, изненадващо или не, използваха повода да критикуват външната политика на настоящия президент на страната Доналд Тръмп.

Бившият държавен секретар Джон Кери в своя коментар заяви, че Тръмп е неспособен да защити страната в рязък контраст със „стабилната“ ръка на Байдън.

Кери също така посочи, че Джо Байдън може да накара „Америка да води като Америка отново“. „Този момент е борба за сигурността на Америка и света“, завърши бившият първи дипломат в администрацията на Барак Обама.

Друг бивш държавен секретар – Колин Пауъл – който служи в администрацията на Джордж Буш също подкрепи кандидата на Демократите.

Според него Джо Байдън ще се изправи срещу противниците и ще се довери на американските дипломати и разузнавателите.

Бившият президент на страната Бил Клинтън също не пропусна да разкритикува Доналд Тръмп – според него настоящият държавен глава не се е справил достатъчно добре с пандемията от COVID-19 и не се е вслушал достатъчно в съветите на медицинските експерти.

„COVID ни удари много по-тежко отколкото трябваше“, посочи Клинтън. Байдън получи подкрепата на още един бивш американски президент – Джими Картър.

Очаква се на третия ден от конференцията реч да изнесе и кандидатът за вицепрезидент Камала Харис. Последният ден от конференцията, 20 август, ще бъде запазен за Джо Байдън и неговата реч, с която приема официалната си номинация за президент.

Националната конференция на Републиканската партия пък, ще се проведе в периода 21-24 август в Шарлът, щата Северна Каролина.

Доналд Тръмп вече обяви, че ще произнесе своята номинационна реч от градинката на Белия дом.