Данни за огромен пожар, бушуващ край Девин, получават медиите в страната. Той е обхванал около 1500 декара, от които главната част е гориста местност.

Засегнати са и основно ливади, непригодни площи и малко гора. Участие по потушаването на огъня работят десетки служители на горските стопанства, доброволци, изпратени са и цели 3 пожарни автомобила, които са снабдени с техника, специално за случая.

Пожарът се развива на цели четири фронта, което го прави доста сложен за овладяване. Основната тревога на огнеборците е, че наблизо има и вилна зона, която е населена с доста хора.

"Изпратени са 3 екипа. 2 пожарни автомобила и един за горски пожари. Между 40 и 50 човека от Държавни горски стопанства също са ангажирани, ловно-рибарското дружество в Девин и между 8- 10 човека доброволци от общината с една водоноска.“ – бяха данните за екипа, сформиран специално за пожара.

Статистиката идва директно от директора на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Смолян комисар Симеон Цървуланов.

Конкретни мерки срещу стихията

В момента в Горското стопанство в Девин се провежда съвещание, на което да се вземе решение как ще продължи ожесточената борба с големия горски пожар, който бушува над града. Повече информация за съвещанието и пожара даде пред медиите заместник-областният управител на Смолян Андриян Петров.

„Снощи до полунощ екипите работиха упорито на терен за справяне със ситуацията, като се опитваха да локализират голяма част от огнищата. Те са много и на различни места, част от които труднодостъпни. Над 100 човека правиха просеки.”, обясни Петров.

По думите му близо до пожара има защитена зона по „Натура 2000”, а притесненията са той да не се разрасне чак до там. Както е било в началото - ламъците горят на четири фронта, но вече доста по-слабо.

Заместник-областният управител обясни, че ако има нужда, в гасенето ще се включат и служители на пожарните в Доспат и Смолян, както и хеликоптерна техника. Андриян Петков обясни още, че една от версиите, по която се работи, е, че пожарът е умишлен.

По думите му Девин е пълен с туристи, които не подозират, че на километри от тях има пожар.

Пожарът в „Свилоза“

„Това което правят пожарникарите в момента е да охлаждат по периметъра и да сгъстяват периметъра. Започнаха, чрез щипки да изваждат дървета и да ги охлаждаме. В момента е сухо времето. Не се очертава дъжд. Това е много опасно, за да не се разпространи в съседен склад за дървен материал. Има съоръжения, трафопост с масло”, обясни комисар Красимир Кръстев, директор на пожарната във Велико Търново.