Министърът на земеделието Десислава Танева присъства на церемонията по откриването на новата учебна година в Тракийския университет в Стара Загора.

В речта си пред преподавателите и студентите тя обърна внимание на това, че аграрният сектор в България има огромна нужда от млади и образовани хора, които да се присъединят към него.

Според Танева успехите на държавата могат да бъдат гарантирани само, ако зад всяка една мярка стоят млади професионалисти по здравеопазване на животните, растениевъдство, агрономия и климат.

Студентите са бъдещето на агро сектора у нас

Настоящите и бъдещи студенти на Тракийския университет бяха поздравени лично от министър Танева. Тя допълни, че от страна на Министерство на земеделието, храните и горите има постоянно старание да се подобряват условията за младежите, които желаят да се присъединят към аграрния сектор на страната.

Танева изказа и своите искрени благодарности към ръководството на Университета, за помощта, оказана в борбата с АЧС през изминалите няколко месеца.

В тази връзка министърът напомни, че подкрепата на държавата към учебното заведение ще продължи, защото именно то произвежда специалистите с нужните компетенции, на база на които могат да се вземат правилните и адекватни решения в политиките за здравеопазване на животните.

Превантивните мерки в борбата с АЧС вече дават резултат

На въпроси на журналисти след приключване на официалната церемония Танева коментира и обстановката в България по отношение на АЧС. По нейните мерките, които са предприети вече дават резултати. Отчита се намаляване на регистрираните нови случаи и огнища през изминалия месец август, когато има само шест нови огнища на заразата.

По думите на Десислава Танева до момента са изплатени над 5 милиона лева за обезщетения на стопаните, като изплащането на сумите продължава. Всички стопани, които са почистили и дезинфекцирали дворовете си имат право на сумата от 300 лева, която ще изплаща спрямо изготвените списъци.

Към този момент приоритет е да се изготвят нови мерки за биосигурност в общо трите категории стопанства, в които могат да се отглеждат домашни свинe: лично стопанство, фамилна и индустриална ферма.

Екипи на министерството, съвместно с представители на БАБХ разработват предписанията, които трябва да влязат в сила възможно най-скоро.