Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов се срещна с Джънг Джингю, извънреден и пълномощен посланик на Република Корея.

Двамата обсъдиха възможностите за подобряване на сътрудничеството между двете страни в областта на земеделието.

България и Република Корея имат дълбоки корени в търговските отношения, които могат да бъдат развити и обогатени в различни сфери, сред които влиза и агро секторът.

Разширяването на бизнес отношенията ще е с подкрепа на всички нива

Доц. Иванов заяви че, е необходимо това да не е само на институционално ниво, но и чрез разширяване на преки бизнес контакти между фирми от областта на селското стопанство.

Той изтъкна, че традиционно добрите отношения между двете страни могат да се използват в пълния им потенциал, за да продължат да се развиват успешно.

По време на срещата бяха обсъдени процедурите за изпълнение изискванията за внос на български селскостопански и хранителни стоки в Република Корея.

Доц. Иванов изтъкна, че ако търсеният ефект е да се увеличи обема и обхвата на внасяните родни стоки, е важно всички текущи процедури да приключат възможно най-скоро.

Страната ни очаква становище от компетентните корейски власти за внос на кашкавал, сирене, сурово-сушено продукти, птиче месо, фураж и други.

Янко Иванов допълни, че традиционните продукти на земеделието ни като мед, кисело мляко, розово и лавандулово масло, също биха могли да бъдат представени на корейския пазар.

Българските стоки са предпочитани в Корея

Посланик Джингю отчете като голям плюс това, че българските стоки са повече от разпознаваеми на корейския пазар.

Наред с това огромно предимство е фактът, че те имат отлична репутация и корейските потребители ги свързват с характерния им вкус и високо качество.

Той посочи, че следващата година е възможно да се организират семинари и работни групи с експерти от двете страни в областта на селскостопанската наука.

През 2020 г. се отбелязват 30 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Република Корея.