Според традициите на църковния ни календар, днес 21 ноември отбелязваме Въведение на Пресвета Богородица в храма или както е по-познато – Въведение Богородично. Този ден е празник и другото му име е Ден на християнското семейство.

Празникът попада в обхвата на Коледните пости, но наред с Никулден е от малкото дни, през които може да се направи изключение с храната на трапезата ни.

На този ден всички вярващи християни приемат Свето причастие, което трябва да ги зареди с нови сили и духовен стремеж за борба със злото.

Смирението трябва да започне от вътре навън и миряните трябва първо да потърсят лошото в себе си и едва след това да се борят с това, което ни заобикаля.

Ден да осмислим задълженията си към семейството

Този ден православната църква приема и за Ден на християнското семейство. Именно днес цялото семейство трябва да отиде заедно на църква и по този начин символично се повтори влизането на Мария в храма.

Днес всеки от нас трябва да осмисли семейните си задължения и най-вече духовните си задължения към децата си.

Семейството е това, което трябва да бъде не само най-доброто училище, но и мястото, на което децата да научат всичко за християнските добродетели и познанията за Бог.

Какви са традициите за днешния празник

След като цялото семейство е минало през църквата се прибира в дома. Трапезата трябва да е сложена, а на нея да има чаша вино, топла питка и вкусна гозба.

Така се чества здравата връзка помежду всички, а масата се оставя неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да хапне и благослови дома.

Народните поверия гласят, че именно на този ден се гадае какво ще е времето през цялата следваща година. Ако е топло, слънчево и меко – цялата зима ще е студена, а лятото сухо.

Ако в деня на Въведение Богородично времето е лошо или вали зимата ще е снежна, лятото дъждовно и може да се очаква богата реколта.

Има и забрани, които е добре да се спазват. На този ден не трябва да се кроят и шият дрехи за мъжете, защото ако ги срещнат вълци ще ги нападнат и изядат.

Нощите, които са от 14 до 21 ноември се наричат „Мратински нощи“ и през тези дни човек може лесно да се разболее.