Българският червен кръст се включи в Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

На 20 и 27 ноември всеки желаещ ще може да получи Донорска карта от обособени пунктове пред Народния театър „Иван Вазов” и НДК.

Инициативата се осъществява с съвместните усилия на БЧК и здравното министерство.

Различни места ще са част от инициативата

Специални събития ще има в Деня на християнското семейство на 21 ноември, когато доброволци на БЧК ще раздават донорски карти пред столичните храмове „Св. Александър Невски“, „Света София“ и „Света Неделя“.

Следващия ден, в който хората могат да се сдобият с карта и да научат повече за донорството, са 28 ноември от 11:30 до 13:00ч., на територията на Медицинския колеж „Йорданка Филаретова“.

Доброволци на Българския младежки Червен кръст ще раздават донорски карти и по време на традиционната студентска кръводарителската кампания на следните дати: 19 ноември в НСА; 26 ноември – Нов Български университет; 28 ноември – Биологически факултет; 3 декември – Факултета по математика и информатика на СУ.

Без значение от деня всички, които искат да се сдобият с Донорска карта, могат да посетят следните места:

  • Централата на БЧК на бул. „Джеймс Баучер” 76;
  • Център за обучение по първа долекарска помощ на кандидат-шофьори на бул. „Дондуков” 61;
  • В пет териториални центрове на Столичната организация на БЧК, намиращи се в: ж.к. „Стрелбище”, ул. „Златни врата” 15; ж. к. „Люлин”, бл. 711,вх. Б; ж.к. „Надежда” ул. „Болярска” 63; кв. „Редута” ул. „Едисон” 46; ж.к.”Бели брези” бл. 3.

У нас донорството все още е тема табу

Кампанията има за цел да информира хората за донорството. Страната ни е сред тези, в които доброволното заявяване за донорство е слабо разпространено.

Една част от причината за това е, че самите хора не са наясно с процедурата.

Различни кампании до този момент са повдигали въпроса и темата започва да става все по-популярна.

Хиляди хора чакат за различни трансплантации, много от които така и не намират донор.

От здравното министерство се съобщава, че кампаниите в тази насока не само ще продължат, но и се обмислят варианти как обхватът им да бъде разширен.