„Вариантът със зелен сертификат за посещения на места, където се струпват много хора, е по-удачен, според мен. Затягането на мерките е голяма абстракция.

Преди година се затваряха цели градове – и какво от това. Заразата се разпространява. По-важното е, че България изостава с ваксинацията”.

Това каза Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите в отговор на въпрос кой вариант е за предпочитане – локдаун или зелен сертификат.

COVID сертификати – масово фалшифициране

Тоушанов е на мнение, че властите трябва да се заемат с проблема с фалшивите COVID сертификати, тъй като той е сериозен и не е от сега.

„Нашата позиция по въпроса с мерките е ясна. Сега очакваме да видим дали властите ще спазят обещанията си.

Това, което важи за всички български граждани, трябва да важи и за нас. Трябва да се спазват ограниченията и те да се спазват от всички.

Не е редно човек, който няма здравен сертификат, да идва и да ме проверява аз имам ли. Ние сме "за" въвеждане на зелени сертификати за всички”.

Това обяви Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

Ще има ли пълно затравяне

„Вариантът за пълно затваряне не даде много добър резултат. Освен това имаме и много добро – това са ваксините. Мисля, че вариантът с тези зелени сертификати е правилният път”, посочи доц. д-р Спас Спасков, бивш директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

„Трябва да се приспособим към нуждите на обществото и мнението на експертите. Моето вътрешно убеждение е , че трябва да има зелен сертификат. Той е гаранция, че ще свалим до минимум разпространението на вируса”, заяви от своя страна адвокат Марин Марковски.

Темата в ефира на "Твоят ден" по NOVA NEWS коментираха д-р Аспарух Илиев, част от екипа на лабораторията по инфекции на мозъка от Университета в Берн и експерт по безопасност на ваксините, и адвокат Силвия Петкова.

Специалистът по правата на човека адвокат Петкова заяви, че при проверки на работници, служители, посетители в заведения е добре да има служители на регионално РЗИ, които да проверяват тези сертификати, защото те са упълномощените органи.

Д-р Илиев разясни, че в Германия и Швейцария се подхожда сходно при проверка на сертификати, като това обикновено става с апликация на телефона и всеки посетител на обществено място, събитие, заведение трябва да покаже документа, а личните данни не са видими, освен името на човека.

А за това как ще сработи здравният сертификат у нас мнението си изрази и собственик на заведение във Велико Търново.

Петър Стефанов смята, че зеленият сертификат у нас е добра идея, но трудно би се реализирала при положение, че ваксинираните са много малко. Той счита, че РЗИ едва ли ще има толкова служители, че да покрият всички заведения, където да проверяват, защото проверката не е работа на собственици и управители.

На фона на това във Франция и Италия зеленият паспорт се изисква задължително при всяко посещение на събитие с публика или където има струпване на повече хора, а в Италия дори е задължително за работещите да представят сертификат, за да отидат на работното си място.