„Програмите ни с другите протестни партии са много близки. Вероятността да има коалиция с тях е голяма - 80%”.

Това заяви бившият председател на Народното събрание Ива Митева от „Има такъв народ”.

Според нея Кирил Петков не би бил много подходящ за поста на обединяващ министър-председател.

„Няма да има значение коя ще е първата политическа сила, ако тя няма достатъчен брой депутати, за да управлява. Ние 12 години сме спъвани, а сега искаме да започнем да тичаме.

Първо трябва да се научим да ходим бавно, защото тичайки ще се спъваме и падаме. Нека започнем стъпка по стъпка.”, каза още Митева.

Защо Трифонов липсва от листите

„Слави Трифонов го няма в листите и той много ясно заяви причините за това. Нека не забравяме, че партията не е Слави Трифонов. В „Има такъв народ” има експерти, а не едно лице, което дърпа конците”, категорична бе експредседателят на НС.

„Да стоиш в периферията е най-безобидно. Не вярвам на социологията, защото обстановката е много динамична.

Нека видим резултатите. Смятам, че няма да имаме право да стоим в периферията и ще трябва да управляваме.”, каза още Митева относно изгледите за бъдещето на следващия парламент.

„В Изборния кодекс е записано, че листата може да бъде подписана от лице, което представлява партията или коалицията. Там няма значение подписът, за разлика от други места.

Борбата срещу ЦИК

"Решението на ЦИК е, че предложението е внесено с преносител. Дадени са указания на преносителя да ги представи и по електронен път.

Те са подадени от лична електронна поща, а не от официалния имейл на партията. Проблем е, че това хартиено предложение не е придружено от флаш паметта, за да може да се сравни. Не допускам, че е възможно цялото нещо да е политическа атака”, коментира Митева.

„Ясно се вижда, че към дата 21 април Кирил Петков абсолютно е осъзнавал, че е с канадско гражданство. Много е важно решението на Конституционния съд.

Има опасност правната сигурност да бъде застрашена. Всички заинтересовани лица биха могли да заявят своите претенции.

Петков има много различни актове и ще бъде много интересно да видим какво ще се случи. Практиката на Европейския съд по правата на човека се развива много.

Кодексът по изборните въпроси категорично поставя изискване двойното гражданство да не бъде третирано по-зле от другите. Въпрос на време е да бъде внесено дело там, за да бъде осъдена и България.”, коментира Митева.