Европейската комисия обяви пакет от мерки за облекчаване на скока в цените на енергията.

Сред предложените стъпки са намаляване на данъците и съвместното закупуване на горива от страните-членки на Европейския съюз. Конкретните действия ще бъдат обсъдени по време на Европейския съвет идната седмица.

Системните недостатъци в енергийния сектор на Европа са отговорни за сегашната криза с цените на газа. Това обяви Владимир Путин на форума - Руска енергийна седмица в Москва.

Той подчерта, че руските партньори не би трябвало да се опитват да обвиняват Москва за недостига на газ. Путин отхвърли и твърденията, че руските производители на енергия са заинтересовани от завишаване на цените на газа.

Според руския президент, сегашната ценова криза се обуславя и от прекомерната зависимост от алтернативни източници на енергия.

Мнението на основния захранващ Европа

"Потреблението на газ зависи от сезона. През летния сезон запасите от газ обикновено се попълват преди зимния сезон. Но тази година, дори след студената зима в Европа, много страни не направиха това.

Ще повторя: повишаването на цените на газа в Европа беше следствие от недостиг на електроенергия, а не обратно.", заяви в отговора си Владимир Путин.

В средносрочен план ЕК предвижда да се улесни производството на чиста енергия, да се преразгледат правилата за ценообразуването на енергията, да се преосмисли работата на пазара на ток и да се повишат обемите на газовите хранилища. Според комисията е необходимо гражданите да бъдат насърчени сами да произвеждат част от енергията, която използват.

Ще се взима ли решение днес от ЕС

Предвижда се Европейският съвет да обсъди днешното предложение на ЕК до края на месеца. Комисията уточнява, че занапред не може да се изключат нови сътресения на енергийните пазари заради различни "геополитически, технологични, или икономически" причини.

Според представители на ЕК тази зима в ЕС едва ли ще има недостиг на газ, а ръстът на цените е свързан с възобновяването на икономическите дейности след овладяването на пандемията.

По техните думи 20 държави от ЕС предприемат или подготвят да въведат мерки срещу поскъпването на енергията. Данни на ЕК показват, че ЕС зависи от внос на 97 но сто от използваните течни горива и 90% от потребявания газ.