ГЕРБ ще се опита да състави кабинет след изборите на 14-и ноември. Това заяви Тома Биков тази сутрин.

„Ние се опитахме и на 4-и април. Опитахме да водим ефективни преговори, тогава „Демократична България” и „Има такъв народ” отказаха изобщо да говорят с нас”, добави още той.

Биков коментира и последните данни за електоралните нагласи от проучване, сочещо това, че ГЕРБ ще бъде първата сила в Народното събрание.

„Тези данни са моментна снимка, те не са изборен резултат. Ако имаме такъв тип разлика, ще се опитаме да съставим коалиционно правителство. При такава разлика, въпреки че тя не е малка, очевидно няма да имаме пълно мнозинство.”, уточни представителят на ГЕРБ.

Той обясни, че в момента няма как да даде конкретен отговор с кои партии може да се случи коалиционното правителство.

Какво още показва проучването

„Това проучване показва една тенденция – срив на партиите, които отказаха да поемат отговорност. И запазване на позициите на онези формации, които имаха готовност да влязат в управлението. Това трябва да бъде поучително за поставящите червени линии.”, смята Биков.

Депутатът в 46-ото Народно събрание добави, че ГЕРБ няма да поставя червени линии с когото и да е, защото това би било грешка. „Това не означава, че ще влезем в коалиция с ДПС. Но означава, че ние сме готови да водим разговори, преговори с всички сили в следващото Народно събрание, независимо от това дали ще са в опозиция или управление”, посочи той.

"Пакетирането на ГЕРБ с ДПС Биков отдава на пропагандни тези на опонентите на партията. „Тези пропагандни тези доведоха до това, че те самите не успяха да съставят правителство и се намират в ситуация на изолация и определена токсичност”, каза още политикът.

Везиева за протестите. Резонни или не

„Ние сме служебен кабинет с много сложна задача. Налага ни се да решаваме системни проблеми.

Една част от протестите са резонни, а друга инспирирани. Определено има политически план, който е атака срещу служебното правителство”. Това заяви министърът на икономиката Даниела Везиева.

„През 2019г. на второ четене е спрян проект за изменение на Закона за климата и климатичните условия, който към днешна дата щеше да облекчи ситуацията. Ние не сме подготвени за този преход. Икономиката и енергетиката ни са изцяло ориентирани към въглищния добив”, обясни Везиева.

„Създаването на допълнителни възможности за участие във Фондовата борса се нарича „Клирингова къща”. Това е механизъм, който наистина ще балансира процеса между производител, търговец и краен потребител. Ще има сигурен ефект върху цените”, каза министърът на икономиката.

„Направихме промяна в методологията на КЕВР. Има промяна от 1 юли заради която всички малки и средни предприятия излязоха на пазара. Много от тях не са сключили дългосрочни договори и това е причината да участват в най-скъпия пазар – т.нар. „ден напред”, подчерта Везиева.

Тя обясни, че новият дълг е планиран и е в рамките на утвърдения и актуализиран бюджет за тази година.