Руската информационна агенция РИА „Новости“ разполага с меморандум, в който се разкрива истинската стойност на двата блока на АЕЦ „Белене“.

Според въпросния меморандум още през ноември 2010 година цената на двата блока е фиксирана, след като българската НЕК, „Росатом“ и финландският концерн „Фортум“ са подписали документа.

Макар и представителите на българските власти многократно да твърдяха, че цената на бъдещата централа ще достигне близо 10 милиарда евро, от меморандума става ясно, че тя е фиксирана на точно 6,297 милиарда евро.

Според Сергей Новиков, директор на департамента за комуникации на „Росатом“, твърдението че целият проект може да достигне до 10 милиарда евро е нищо повече от спекулация. „Изхождайки от подписания меморандум, всички разговори за цената на „Белене“ от 10 и повече милиарда са спекулация с цифрите“, посочи Новиков пред РИА „Новости“.

Той добави още: „През 2010 година българският министър-председател Бойко Борисов постави редица условия за старта на проекта „Белене“. Едно от тези условия беше фиксираната цена. Премиерът искаше да даде еднозначен отговор на своя народ, а именно – колко ще струва планираната атомна централа. Този отговор беше даден – 6,297 милиарда евро. Тази цифра фигурира и в подписаните многостранни документи, включително в меморандума между „Росатом“, НЕК и „Фортум“. Впрочем, този меморандум беше подписан в присъствието на тогавашния министър на енергетиката Трайчо Трайков, както и генералният директор на „Росатом“ Сергей Кириенко, които преди подписването бяха приети лично от Бойко Борисов и го информираха за договорената цена“.