Страните от Г-20 отбелязаха, че рисковете от търговските и геополитически търкания стават все по-интензивни, докато в същото време обещаха, че ще „пазят глобалния растеж от разрив“.

След няколко заседания в провинция Фукуока в Япония, финансовите министри на страните от Г-20 и техните съответни ръководители на централни банки също така обявиха, че глобалният ръст „изглежда се стабилизира и се очаква да продължи нагоре в остатъка от тази и следващата година“.

Лидерите на страните от Г-20, участвали досега в срещите, дават индикации, че търговията между САЩ и Китай е „тревога номер едно“.

„Ще продължим да адресираме тези рискове и ще бъдем готови за по-нататъшни мерки“, се казва в изявление, издадено в края на една от срещите.

„Препотвърждаваме нашия ангажимент да използваме всички инструменти на политиката, за да постигнем здрав, устойчив, балансиран и инклузивен растеж, както и да го предпазим от рисковете“, се казва още в изявлението.

Според информации в японските медии много от участниците на форума се разграничават от САЩ, който се е „отдръпнал в подкрепата си“ за справяне с проблемите чрез многостранни форуми и институции, като например Световната търговска организация (СТО), за сметка на едностранен подход към всяка страна на база принципа „Америка на първо място“ (America First).

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард предупреди за потенциалните последици от налагането на санкции, основани на принципа „око за око“, както и други ответни мерки между Вашингтон и Пекин. „Пътят пред нас продължава да бъде несигурен“, отбеляза тя.

„Принципната заплаха извира от продължаващите търговски търкания“, заяви Лагард, добавяйки че според оценката на МВФ, митата могат да намалят нивото на глобалния БВП с 0.5 процента през 2020 година или с около 455 милиарда долара.

Френският финансов министър Бруно льо Мер заяви: „Настоящото забавяне в глобалната икономика е свързано с политически въпроси, по-конкретно търговското напрежение. Поради това е крайно време да се сложи точка на тези търкания и ние трябва да избягваме търговски войни, които биха имали много дълбок негативен удар и дългосрочни последици за глобалния растеж“.

Призовавайки Пекин и Вашингтон да разрешат споровете си с посредничеството на Световната търговска организация, Льо Мер добави: „Само и единствено чрез многостранна работна рамка можем да намерим дългосрочни решения за настоящите търговски пререкания“.