Управляващите партии в Италия (Лигата и Движение „Пет звезди“) могат да изложат страната на опасност от пазарни шокове и да поставят националните ѝ спестяванията под риск, ако не са готови на компромис с Европейския съюз в спора за бюджетните планове. Това заяви министър-председателят на страната Джузепе Конте в интервю за италианския всекидневник „Corriere della Sera“.

Конте, който е професор по частно право в Университета във Флоренция и който бе компромисният избор за премиер между двете управляващи партии, имайки предвид, че той няма политически опит и е нов в тази сфера, отново заяви заплахата си да подаде оставка, в случай че Лигата и Движение „Пет звезди“ не успеят да постигнат споразумение за предотвратяване на дисциплинарни дейности от страна на ЕС заради националния бюджет за 2019 година.

В пълен контраст на мнението на Конте, лидерът на Движение „Пет звезди“ и вицепремиер Луиджи ди Майо заяви, че Европейският съюз трябва да позволи на Италия да намали данъците си и да инвестира в зелената икономика, за да засили цялостното представяне на страната на икономическата сцена.

По-късно днес се очаква Ди Майо да се срещне с лидера на своя коалиционен партньор Лигата, Матео Салвини (който също е вицепремиер), както и с премиера Джузепе Конте, за да обсъдят заплахата от санкции от страната на Брюксел.

Лидерът на „Пет звезди“ добави, че очаква триото да се споразумее по въпросите за минималната заплата, данъчните облекчения и ограничаването на привилегиите за политиците и депутатите в парламента.

Конфликтът по оста Рим-Брюксел започна, след като в края на миналата година в камарата на депутатите на италианския парламент беше приет бюджета за 2019 година, който влиза в остър конфликт с фискалните правила на Европейския съюз.

Така например заложеният дефицит в италианския бюджет надвишава 2,04% от брутния вътрешен продукт, като оправданието на италианското правителство е, че страната трябва да увеличи инвестициите си, както и социалните си помощи.

От Брюксел заплашиха Рим със санкции, в случай че бюджетът не бъде променен спрямо фискалните правила на Евросъюза.