По-рано през тази седмица бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън отправи своята заявки да замени британския премиер в оставка Тереза Мей, чрез видео, в което той настоя, че ако бъде избран, Брекзит ще се случи на 31 октомври, с или без споразумение.

Вчера водещият кандидат за премиерския пост обеща да стопира 39-те милиарда паунда, които Великобритания се съгласи да плати на Европейския съюз, като част от споразумението за Брекзит, докато Брюксел не се съгласи на по-благоприятни условия за напускането на Лондон.

„Мисля, че нашите приятели и партньори трябва да разберат, че тези пари ще бъдат стопирани, докато нямаме повече яснота за пътя, който ни предстои. Винаги съм мислел, че е удивително, че трябва да изплатим цялата тази сума преди да имаме окончателно споразумение. В търсенето на страхотна сделка парите са велик облекчител и чудесен лубрикант“, заяви Джонсън в своето първо интервю за британския вестник „The Sunday Times“, откакто обяви заявката си за поста на министър-председател.

Описвайки своя план за Брекзит, Джонсън заяви, че ако бъде избран за лидер на британската Консервативна партия, неговото правителство би изхвърлило създаващия полемики план за предпазен механизъм за ирландската граница и би решило въпроса едва тогава, когато Европейският съюз е готов да се споразумее за бъдещите отношения и да гарантира правата на всички европейски граждани, живеещи във Великобритания, като в същото време усилва подготовката за излизане „без споразумение“.

Бившият външен премиер също така предупреди, че провалът в осигуряването на Брекзит, с или без споразумение, до крайната дата 31 октомври застрашава оцеляването на самата Консервативна партия.

Цитирайки гръцката митология той също така настоя, че е единственият кандидат, който е способен да победи както Лейбъристката партия на Джереми Корбин, така и „Партия Брекзит“ на Найджъл Фараж.

„Наистина вярвам, че мога да прекарам страната между Сцилата и Хардиба на Корбин и Фараж към едни по-спокойни води. Това може да се постигне единствено, ако Брекзит се извърши, както е обещано, на 31 октомври“, добави Джонсън.