Иран разкритикува държавите от Европейския съюз, подписали ядреното споразумение през 2015 година, за това че са се провалили в опита си да спасят пакта, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп извади страната си от него.

„Към момента не сме видели практически и осезаеми стъпки от страна на Европейците, които да гарантиран интересите на Иран. Техеран отказва да обсъжда каквито и да е други въпроси отвъд рамките на ядреното споразумение“, заяви говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави.

„ЕС не е в позиция да поставя под въпрос делата на Иран отвъд пределите на ядрената сделка“, добави Мусави.

По-рано министерството на търговията на САЩ наложи нови санкции спрямо Иран, насочвайки ги към нефтохимическия сектор на страната, който включва нефтохимически холдинг с широко разпространена мрежа от дъщерни дружества и търговски агенти.

Напрежението между Иран и САЩ продължава да нараства, след като през май 2018 година Вашингтон реши да се оттегли от постигнатото през 2015 година ядрено споразумение и възстанови всички свои санкции спрямо ислямската република.

Американските санкции срещу Иран са насочени предимно върху петролната му индустрия и целят да ограничат износът на страната до нула.

В отговор на това решение Китай, Франция, Германия, Иран, Русия, Великобритания и Европейският съюз разкритикуваха Вашингтон заради едностранното му оттегляне от споразумението и решението да не се удължава писменото отказване от искане за ядрени проекти за неразпространение на оръжие.

Коментирайки американския ход, държавите, подписали пакта, отбелязаха че премахването на санкциите, свързани с ядрените разработки на Иран, е основна част от ядреното споразумение.

През тази година президентът на Иран Хасан Роухани обяви, че Техеран ще продължи с обогатяването на уран и ядрените си разработки, като информира за това и Международната Агенция по Атомна Енергетика.

Днешното съобщение на външното министерство на Иран е само продължение на многократно изразеното недоволство от страна на Техеран за недостатъчните, според тях, и ненавременни мерки от страна на останалите държави в ядрения пакт, след излизането на САЩ.