Износът на стоки на Китай възвърна своя ръст през месец май, въпреки по-високите мита от страна на САЩ, но вносът достига най-ниските си нива за последните три години, става ясно от данни за търговията на Китай, публикувани днес.

Някои анализатори подозират, че китайските износители може да са изпратили доставки към САЩ, за да избегнат нов пакет от санкции върху стоки на стойност 300 милиарда долара, които американският президент Доналд Тръмп заплашва да наложи, на фона на все по-ескалиращия търговски конфликт между двете най-големи икономики в света.

Но неочаквано обнадеждаващите статистики за ръст на износа е малко вероятно да облекчат опасенията, че дългата и скъпоструваща американско-китайска търговска война е все по-неизбежна, избутвайки световната икономика към рецесия.

Майският търговски износ на Китай нараства с 1.1% в сравнение с година по-рано, на фона на пазарните очаквания за лек спад.

„Очакваме ръстът на износа да остане позитивен и през юни, най-вероятно подкрепен от предварително договорения износ от САЩ, но след това се очаква да спадне към третото тримесечие, когато най-вероятно митата ще бъдат наложени“, коментират икономисти от финансовата компания Номура.

„Поради това вярваме, че Пекин ще приоритизира своите мерки за стимулиране с цел стабилизиране на финансовите пазари и растежа“, добавят още от Номура.

Макар и Китай да не е толкова зависим от износа, колкото в миналото, той все още е отговорен за близо 1/5 от брутния вътрешен продукт на страната.

Търговските търкания между Вашингтон и Пекин ескалираха остро за пореден път през миналия месец, след като президентската администрация на Доналд Тръмп обвини Китай, че се е „отметнал“ от обещанията за структурни промени в своята икономика.

На 10 май Тръмп наложи по-високи мита от 25% върху китайски стоки на стойност от 200 милиарда долара, след което предприе стъпки за облагане на всичкия останал китайски внос на стойност от 300 милиарда долара.

Американският президент заяви, че очаква да проведе среща със своя китайски колега Си Дзинпин по време на срещата лидерите на държавите от Г-20 по-късно през този месец.