Котките несъмнено са благородни животни, но също така капризни и се поддават на настроенията си. При все това е учудващо как същата тази котка, която се е молела за вашето внимание в следващия момент хапе ръката ви, речете ли да я погалите.

Ето някои сигурни знаци, че вашата котка ви обича, които могат да разсеят съмненията ви.

1. Мъркане

Котките мъркат по редица причини, но най-често когато са щастливи. Това е определено начин на комуникация. С мъркане, котката майка указва на новородените си къде е.

Най-често обаче, котките мъркат, за да покажат привързаността и любовта си. Какъв по-добър начин да се даде израз на тези емоции?!

2. Търкаляне по гръб

Когато една котка се търкаля по гръб в краката ви това означава много. Всеки път, когато покаже корема си, това я поставя в уязвима позиция.

Безопасността означава много за всяко животно, особено за котките. Тя не би направила подобно нещо за някого, от когото се чувства застрашена. А доверието, разбира се, идва с любовта.

3. Търкане на бузи

Котките показват любовта и привързаността си към хората и към другите котки като търкат главата и бузите си в тях. Те имат специални жлези, разположени на челото, брадичката, бузите и опашката, които изпускат хормони с определен аромат.

Като се търка в кожата ви, котката ви разпознава като член от семейството и човек, на когото има доверие, което си е голям комплимент. Най-голямата проява на любов е котката ви да търка главата си във вашата.

4. Драскане

Този дразнещ навик на драскане и точене на ноктите по мебелите всъщност е израз на любов. Освен миризмите, котките маркират територията и собствеността си с драскотини от нокти.

Котките обичат да използват любимите места на своите стопани за точене на ноктите си. Не се ядосвайте и никога не удряйте котката си за това. Драскането е природен инстинкт и така няма да го отучите. По-добре намерете на котката си заместител, с който да спасите мебелите си.

5. „Месене с лапи“

Когато котката ви прави това типично движение с лапи, то означава, че е напълно спокойна и щастлива, особено ако я галите или спи в скута ви. Това е инстинктивно движение, заучено от самото ѝ раждане.

6. Подаряване на подаръци

Опитайте се да не се изненадвате, ако намерите мишки до леглото си. Котките дават подаръци досущ както хората. Някои специалисти дори смятат, че с това котките се опитват да дадат на собствениците си от собствената си храна.

Подаръците могат да включват любима играчка или нещо друго, което котката ви много обича.

7. Спане

Котките прекарват по-голямата част от живота си в сън, затова те са изключително прецизни в избора си на място за спане. Инстинктът за самосъхранение е изключително силен и при домашните котки. Знайте, че ако котката ви предпочита скута ви пред удобното котешко легло, то тя ви обожава.

8. Мяукане

Котките не мяукат често при общуването си с други котки, въпреки че могат да издават няколко различни звука и дори да изразяват емоция. Но с човешките си господари те комуникират чрез мяукане. Това е любовен глас. Разбира се, с леко задълбочаване на тона, мяукането може да означава раздразнение, предупреждение или глад.

9. Близане

Котките ближат себе си както и други котки. Ако котката вашата котка ви ближе, това означава, това означава че тя ви смята за част от семейството и човек, когото обича.

Това е по-характерно за малките котенца, докато големите котки рядко удостояват собствениците си с подобен жест. Във всеки случай този жест демонстрира, че косматият ви приятел ви изпраща покана за приятелство.

Котките са изключително независими, но в същото време любвеобилни и емоционални същества. Ако имате котка, лесно ще разберете, че тя ви обича.

Котките са претенциозни в избора си на приятел, но веднъж тя покаже ли привързаността си към вас, то ще останете приятели за цял живот.