Зачеването на дете е деликатна работа, нещо повече - в християноството това е едно от седемте тайнства. Добре е да знаете какви грешки най-често допускат двойките, които искат да си имат дете, за да не ги повтаряте и вие.

1. Недостатъчно секс

Мислите си, че като правите по-малко секс, това ще спести семенната течност на мъжа или че когато го правите преди или по време на овулация, ще заченете по-лесно.

Но много дни въздържание могат да провалят зачеването. Така че, давайте, правете секс толкова често, колкото искате като обръщате специално внимание на дните преди овулацията.

2. Прекалено много секс

Повече не винаги е по-добре. Въпреки че честите интимни отношения няма да доведат до намаляване на потенцията, прекалено честото правене на секс може да създаде проблем.

И тогава, когато прозорецът за зачеване е отворен, единият от двамата партньори може просто да не е на тази вълна. И така пропускате възможността.

3. Една и съща поза

Сигурно сте чули, че мисионерската поза е най-добра за зачеване. Това не е вярно. Независимо дали жената или мъжа са отгоре, или просто изпробвате някоя нова поза, резултатът е един и същ. Така че вместо да зацикляте на едно и също място, забавлявайте се.

4. Да приемете, че проблемът е в жената

Когато една двойка имат трудности със зачеването, автоматично се смята, че нещо не е наред с жената. Това, че течността излиза, без да се знае дали има още в нея или не, кара мъжете да си мислят, че са фертилни. Но невинаги е така.

5. Грешно определяне на овулацията

Много жени следват учебникарското правило, че овулацията настъпва на 14 ден след първия ден от месечния им цикъл, но продължителността на цикъла може да варира и овулацията невинаги идва по едно и също време всеки месец.

Използването на комплектче за определяне на овулацията може да даде по-точен отговор.

6. Да правите секс в деня на самата овулация

Мислите си, че има смисъл да правите секс в деня на самата овулация, но тогава може да се окаже прекалено късно. След овулацията, яйцеклетката може да бъде оплодена само в рамките на 24 часа. Ако пресметнете грешно, ще трябва да изчакате до следващия месец.

7. Да използвате лубрикант

Конвенционалните лубриканти оказват негативно влияние върху подвижността на сперматозоидите. Ако е нужно, използвайте лубрикант, който не съдържа подобни съставки.

8. Да се втурнете на специалисти

След като сте опитвали два или три месеца, отчаянието идва лесно. Това не значи, че трябва незабавно да си запишете час за специалист. Ако сте под 35 години, с редовен менструален цикъл и нямате здравословни проблеми, които да окажат влияние върху фертилността, можете спокойно да изчакате до година.

9. Ненавременна помощ

В някои случаи консултацията със специалист е наложителна. Ако сте на 35 или по-възрастна и не можете да заченете в рамките на шест месеца, трябва да отидете на лекар.

Ако сте по-млада, но имате нередовен месечен цикъл или предишни сексуално предавани инфекции, е добре веднага да се консултирате със специалист.

10. Да пренебрегвате здравето си

Често, тогава, когато една двойка се опитва да зачене, тя се фокусира толкова много върху здравето на половата си система, че пропуска останалото.

Важно е да обръщате внимание на здравето си като цяло, защото проблеми като наднормено тегло, пушене, стрес и приемане на медикаменти може да се отрази негативно на потентността и фертилността.