Великобритания осъмна с една от най-разтърсващите истории на сериен убиец в страната – тази на Люси Летби. В периода между 2015 и 2016 г. тя убива 7 бебета в болницата, в която работи и прави опит да вземе живота на още 6. Делото приключи миналия петък, когато Кралският съд в Манчестър в Северна Англия постанови присъдата – доживотен затвор, без възможност за условно освобождаване.

„Аз съм зла, аз го извърших“

33-годишната подсъдима не се яви на скамейката в съда, което предизвика широк отзвук и призиви за промяна на закона, така че да бъде задължително обвиняемите да присъстват на изслушванията за произнасяне на присъдите. Тя не е присъствала и на изслушването на родителите на жертвите, допълват от CNN.

В обосновката на присъдата съдията Джеймс Гос констатира: „Това е било жестока, изчислена и цинична кампания за убийство на деца, включваща най-малките и най-уязвимите.“ По-нататък продължава: „Имало е дълбока злоба, граничеща със садизъм. По време на този процес вие хладнокръвно отхвърлихте каквато и да е отговорност за неправомерните действия. Нямате угризения. Няма смекчаващи обстоятелства.“

Той нареди забележките му и изявленията за въздействие върху жертвата, които прочете в съда през деня да бъдат предадени на осъдената серийна убийца. От прочита на присъдата става ясно, че Летби е запазила болничните документи „като болезнени записи на събитията около колапса“ на бебетата.

Разследващите органи откриват в дома на подсъдимата бележки с текста „Не заслужавам да живея. Убих ги нарочно, защото не съм достатъчно добра, за да се грижа за тях… Аз съм ужасен зъл човек“ и с главни букви: „Аз съм зла, аз го извърших.“

Присъдата е постановена 8 години след първото убийство

Лекарите в болницата забелязали скок в неочакваната загуба на бебета, които колабират в неонатологичното отделение, където Летби полагала грижи за тях. Ръководството обаче първоначално отхвърля тези опасения и връзката им с повишаването на смъртността на пациентите под грижата на медицинската сестра.

През 2016 г. Летби дори получава уважаване на жалба срещу работодателите ѝ, след като научава за техните обвинения. Трябвало е да се върне в неонатологичното отделение през март 2017 г., но това така и не се случило. Болницата се свързва с властите и започва разследване срещу бившата медицинска сестра.

Била е арестувана 2 пъти през 2018 и 2019 г. и отново през 2020 г. във връзка с провежданото разследване.

Летби е правила опитите си за убийства върху бебетата, поверени ѝ за грижа, чрез вкарване на въздух в кръвта и стомаха, прехранване с мляко, физическо нападение и отравяне с инсулин. Според държавното обвинение намеренията на сестрата били да убие бебетата по такъв начин, че да заблуди колегите си, че смъртта е настъпила по естествен път. Тя се е насочвала специално към близнаци и тризнаци.

Всичко това предизвика инициирането на разследване на властите в Англия за намиране отговор на въпроса как тя е успяла да избегне разкриване за толкова дълъг период.