В омуртагското село Врани кон е била разкрита нарколаборатория за амфетамини. При акцията са задържани трима мъже, които са граждани на кралство Нидерландия. Акцията е извършена съвместно с Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и окръжна прокуратура Търговище.

Заподозрените са задържани за 72 часа. След изтичането на този срок предстои да бъдат внесени искания за определяне на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Високотехнологична нарколаборатория без аналог в страната

Нарколабораторията открита в село Врани кон е добре оборудвана с високотехнологични уреди за производство на амфетамини. Селото е отдалечено от други населени места, а лабораторията се е почиствала в стара постройка.

След откриването и задържането на заподозрените лица във фабриката са проведени претърсвания. Установено е наличието на тонове прекурсори, необходими за производството на синтетичната дрога. В постройката има изградена инсталация за производството на наркотиците както и битови помещения, където се предполага, че задържаните са живеели. Следва да бъде изчислена стойността на откритите субстанции.

При акцията двама от обвиняемите са намерени във фабриката и са задържани на място, докато са работили по синтезиране на наркотични вещества. Третият заподозрян е бил задържан извън фабриката, в село в област Бургас. Въпреки че не е задържан на място има много данни, които показват неговото участие в групата.

В помещенията са намерени бидони с прекурсори с общото количество над 500 килограма. Предстои да бъдат назначени експертиза за установяване на вида и количеството на прекурсорите.

Предстоят нови разкрития по случая във връзка със заподозрените и техния произход.

Съвместна работа на няколко служби

Информацията по случая беше съобщена на брифинг на окръжната прокуратура в Търговище, в който взеха участие окръжния прокурор Диляна Стоянова, ст. комисар Димитър Кангалджиев – заместник-директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Недялко Петров от ДАНС.

Разследването се води от Окръжната прокуратура в Търговище. Назначени са множество експертизи и претърсвания на адреси в Омуртаг.

Недялко Петров от ДАНС съобщи, че преди време е постъпила информация, че лица от Нидерландия имат намерение да започнат изграждането на високотехнологична нарколаборатория на територията на България.

Наблюденията на тази групировка са продължили дълго време. Процесът по закупуването на инсталация също е бил проследен.

Припомняме, че главния прокурор на Република България Борислав Сарафов и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов подписаха споразумение за съвместна работа за борба с производството и разпространението на наркотици на територията на страната.

Акцията с разбитата нарколаборатория край Омуртаг е първата след обявяването на съвместната работа на двата органа.