Младата българка, покоряваща със завидна скорост сцената на шахмата, успя да заслужи мястото си на финала на Световната купа, провеждащ се в столицата на Азербайджан – Баку. Решаващата битка ще се проведе този уикенд, а ако се стигне до тайбрек, сагата за трофея може да завърши в понеделник.

В дуела за златото красивата Нургюл ще се изправи срещу рускинята Александра Горячкина, която към момента заема трето място на световния шахматен подиум.

Време е България да се гордее, защото подобен пробив в шахматната вселена не сме имали от почти 20 години, когато през 2004 г. Антоанета Стефанова успя да завоюва световното злато.

Нургюл Салимова спечели срещу четвъртата жена, постигнала 2600 FIDE

Вчера Салимова спечели срещу представителката на Украйна Анна Музичук, която има доста по-дългогодишен практически опит от българката. Нашето момиче успя да победи с 3,5 на 2,5 точки, а след поредни ремита в класическия шахмат тя завоюва успех с 2,5 на 1,5 точки в тайбрека по бърз шах. Така тя затвърди позицията си на финала, побеждавайки единадесетата в ранглистата, която има 3 световни титли по рапид и блиц.

С тази си победа Нургюл си гарантира и участие в турнира на претендентките през 2024 г. А паричната награда, която си спечели дотук е 35 хиляди долара. Ако успее да победи рускинята в шахматната битка, която ще се разрази на 19-21 август, ще получи още 15 хиляди.

Историята и успехите на Нургюл Салимова

Родена е през 2003 г. в с. Крепча. Още на 4-годишна възраст любопитството ѝ към царската игра я води до научаването на правилата за местене на фигурите по дървената дъска на своя дядо, който пръв запалва пламъка ѝ към играта. И това не е случайно. Дядото – Салим Салимов – всъщност е изявен български играч в кореспондентския шах и на свой ред е спец в спорта. Шахматният талант явно тече във вените на семейството.

Едва на 6-годишна възраст малката Нургюл спечелва републиканското първенство в Слънчев бряг. На 12 пък завоюва първата си глобална победа, грабвайки златото на Световното по шахмат за деца и юноши при момичетата до 12. През 2015 г. печели и златото в Юношеското първенство на ЕС в категорията девойки под 12.

На 13 вече е най-младият шампион на България в шахмата за жени.

Успехите ѝ на международната сцена през 2018 г. ѝ носят резултат, покриващ нормите за титлата международен гросмайстор. Заема главна позиция в световната ранглиста за момичета до 16 г.  Притежава титлите международен майстор и жена гросмайстор.