Трима български граждани бяха арестувани за подозрения за шпионаж във Великобритания по-рано тази седмица. През февруари тази година след разследване са арестувани общо 5 души: 45-годишният Орлин Русев, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова и други две жени на 32 и 29 години, които са освободени по-късно.

В периода между 31 юли и 15 август заподозрените са изправени пред Централния наказателен съд на Англия и Уелс, където е било решено те да останат в ареста до следващото дело, което се очаква да бъде през януари.

Ако бъдат признати за виновни се предвижда заподозрените българи да получат присъда между 10 и 14 години лишаване от свобода.

Триото е обвинено за фалшифициране на документи и шпионаж в полза на Русия

Сънародниците ни са обвинени съгласно Закон за документите за самоличност за притежание на 19 фалшиви документа, сред които паспорти, лични карти и документи за гражданство в държави като Великобритания, България, Италия, Франция, Испания и други.

По данни от разследването тримата българи са се представяли за журналисти от американска телевизионна компания. Доказателства за това са откритите от Скотланд Ярд фалшиви прес карти и служебни облекла на каналите Discovery и National Geographic.

Предполага се, че операцията е имала за цел да следи обекти в Лондон, Германия и Черна гора. Според разследването ръководител на операцията е Орлин Русев, в чиято стая е открито оборудване за изготвяне на фалшиви документи. Има данни, че Русев е имал бизнес контакти в Русия.

От МВнР съобщават, че задържаните са били членове на секционни комисии в избирателни секции в Лондон. Освен през март 2021 година, Катрин Иванова и Бисер Джамбазов имат опит като членове на СИК и през 2017 и 2019 година. По този начин двамата заподозрени са имали достъп до неограничен брой лични данни на българи.

Пуснати под гаранция

Лондонската полиция предаде, че всички задържани лица са пуснати под гаранция. Следващото им посещение в полицията трябва да бъде през септември месец. От посолството на България в Лондон коментираха, че не са били уведомени за ареста на тримата българи през февруари. Новината достига до българските органи след като е разпространена от Би Би Си.

От външното министерство обясниха, че местните органи информират съответното посолство само ако задържаните граждани изявят такова желание.

От прокуратурата обявиха, че задържаните за шпионаж българи във Великобритания се разследват и в България. Досъдебното производство на Софийската градска прокуратура е образувано през март месец 2023. По случая се извършват съвместни действия с ДАНС.