Едно от местата, където прекарваме най-много време, е спалнята . Защо просто не я направите по-еко? Средно, човек прекарва около 1/3 от живота си в сън – затова е толкова важно да се създадат здравословни и безопасни условия за почивка и релакс.

Но дори и най-дълбокият нощен сън няма да ви направи по-здрави, ако вдишвате опасни токсини докато спите. За щастие има огромно разнообразие от еко продукти, които ще направят спалнята ви в безопасно и екологично място, на което да се отдадете на заслужен отдих в края на деня.

1. Екологични матраци

Повечето матраци са направени от различни вредни или потенциално вредни материали като петролни продукти и негорими материи. Тези химикали, концентрирани по повърхността на матрака, се абсорбират от тялото през кожата и белите дробове.

Но няма място за притеснение – на пазара има огромно разнообразие от екологични и безопасни матраци. Имайте предвид, че когато си купите нов, не е нужно просто да изхвърляте стария на боклука. Можете да се свържете с някой от производителите, за да се погрижи за рециклирането му.

2. Завивки и покривки за легло

Те също са от немалко значение и могат да създадат проблеми, ако са от некачествени и вредни материи. Така че избирайте внимателно и помнете, че здравето ви е най-важното от всичко.

3. Чистете прозорците си с екологични вещества и препарати

Когато стане дума за пестене на енергия, прозорците са един от най-важните елементи в дома ви, които са свързани с регулирането на температурата и светлината. Ако не са правилно декорирани, могат да доведат до загуба на топлина или прекомерно излагане на пряка слънчева светлина.

Затова е изключително важно да имате предвид еко завеси и пердета, които помагат да се регулира слънчевата светлина и същевременно помагат за създаването на здравословна и екологична среда за живеене без пилеене на ценни ресурси.

4. Избягвайте хибридни материи

Когато подбирате пердета или сенници, важно е да търсите продукти, направени от органични материи, които не съдържат токсични вещества, защото много компании в бранша използват продукти на петролна основа.

Във всеки случай трябва да избягвате да купувате продукти от хибридни материи като синтетичен полиестер и органични памучни нишки. Много производители погрешно смятат, че когато добавят органични съставки към синтетичните материи това ще направи техните продукти по-малко вредни и малко по-екологични. Това е напълно грешно!

Поради напълно различните физични качества на тези две противоположни материи, нищо не може да бъде направено с тях в края на техния живот и те трябва да бъдат изхвърлени на бунището. Сам по себе си, чистият, 100% полиестер може да бъде рециклиран, но не и когато е смесен с памук или лен.

От друга страна, чистият памук може да се разложи от самосебе си, дори и заровен в земята, но не и когато е смесен с полиестер. Когато търсите или опитвате да изберете щори, завеси или сенници за прозорците си, насочете се или към изцяло органични, или към изцяло синтетични материи.

С тези няколко съвета можете да превърнете дома си не само в по-комфортно и здравословно място за живот, но също така и в по-екологично.