МВнР призовава българите да напуснат незабавно Ливан. Това се налага във връзка с възникналата опасност войната в Близкия изток да се разрасне до откриването на втори фронт на границата между Израел и Ливан.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че армията ще пренасочи сили към границата си на север, която държавата дели с Ливан. Причина за предупреждението е конфронтацията с въоръжената групировка Хизбула.

Групировката, която получава помощ от Иран е основен съюзник на Хамас, който извършва редовни ракетни атаки и артилерийски обстрели срещу територията на Израел от началото на войната в ивицата Газа.

Атаките от страна на Хизбула по северната граница на Израел доведоха до евакуацията на 60 000 души към централните части на страната. До този момент конфликта на този фронт е ограничен в това едната страна да прави атаки, а другата да отвръща.

Дори наличието на по-сериозни инциденти не доведе до ескалация. Най-голямата атаката от страна на Израел беше към офиса на Хамас в Бейрут, при която бе ликвидирана една от водещите фигури на Хамас.

Ситуацията се приближава с една стъпка до избухването на война

След ликвидирането на една от най-важните фигури на Хизбула, групировката отговори с атака от над 200 дрона и ракети, което беше най-мащабното нападение от Хизбула към Израел. Между двете страни конфликтът започва през 1978 година. Тогава Израелската армия провежда първата си мащабна операция, която е отговор на атаки от страна на тогавашната Организация за Освобождение на Палестина. През 1982 година Израел окупира Южен Ливан до 2000 година.

Междувременно Хизбула набира сили и власт и се издига като водеща политическа и военна сила с подкрепата на Иран. Възможно е Израел да предприеме опит за изтласкване на групировката в Южен Ливан и отново да бъде създадена буферна зона.

Това може да доведе до отваряне на втори фронт и да превърне територията на Южен Ливан във втори фронт. Главният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреждава, че ако това се случи може да настъпи поредната хуманитарна катастрофа в региона.

Отварянето на втори или трети фронт – Западния бряг, може да се окаже непостижимо за управление от премиера Нетаняху. Обществото в Израел е разделено, което провокира хората да излязат на протести срещу действащото правителство и войната, която се води.

Отношенията между Израел и най-големият съюзник на държавата – САЩ остават разклатени. Основната причина е натиска по отношение на хуманитарната цена на военните действия спрямо ивицата Газа.

От САЩ предупредиха, че ще подкрепят израелската армия ако трябва да се отбранява, но не и ако води агресивни военни кампания за нападение.