НАТО строи най-голямата си база в Европа около Констанца – румънски град на черноморския бряг. Базата носи името „Михаил Когълничану“ и има за цел да защитава югоизточния фланг на алианса от Русия.

Изграждането на базата ще струва 2,5 млрд. долара. Тя ще бъде разположена на площ от 2,8 хиляди хектара и ще може да бъде използвана от 10 000 военнослужещи. Очаква се базата да има размерите на малък град и да предостави условия на войниците и техните семейства. Бъдещата най-голяма база на НАТО носи името на румънски либерален политик от 19 век и ще бъде по-голяма от базата „Рамщайн“ в Германия.

Положението на „Михаил Кагълничану“ е стратегическо. Тя ще бъде разположена само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и 400 км от пристанището Севастопол разположено на окупирания от Русия Кримски полуостров.

Базата ще разполага с нови писти за излизате и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети и модерни казарми и полигони. В допълнение ще бъдат построени детски градини, болници, училища, магазини и всичко необходимо за нормалното протичане на живота в един град.

Контрола над Черно море

Битката за контрола над Черно море става все по-сериозна. Бъдещето на Черноморието зависи много от развоя на войната в Украйна. Черно море има ключова роля за сигурността на континента. Брюксел и Вашингтон се безпокоят от голямо руско присъствие, което най-много си пролича през декември 2022 година. Тогава Комисията по външната политика на САЩ прие Закон за сигурността в Черно море и определи региона като „арена на руска агресия“.

Румънските власти осъзнават надвисналия риск от желанието на Москва да бъде премахнато западното присъствие около Черно море и то превръщането му в „затворено море“. Поради тези причини още от януари 2023 година в румънските бази има разузнавателни американски самолети „АУАКС“, чиято задача е да следи за руските действия я региона. Те имат за цел да укрепят отбранителната позиция на НАТО в Черноморския регион.

Изборът за място за строене на базата не е случаен. В близост се намира най-голямото пристанище на Черно море – румънския град Костанца. То е и сред 10-те най-големи пристанища в Европа, което също предполага сериозно военно присъствие.

От Русия отправиха сериозни предупреждения относно строенето на базата на територията на Румъния. Председателят на Комисията по външните работи на Съвета на федерацията предупреди, че базата представлява заплаха за Букурещ. Той каза, че това може да е опасно за живота на обикновените хора.