Заседанието за избор на кандидатите за нов патриарх на Българската православна църква продължи близо 8 часа. Бяха излъчени трима кандидати, между които да проведе избора за следващ български патриарх.

Кандидатите са Врачанския митрополит Григорий, видинския митрополит Данаил и ловчанският митрополит Гавраил. Новината за номинацията на тримата кандидати обяви говорителят на Светия Синод – старозагорският митрополит Киприян.

Гласуването за определянето на тримата кандидати за позицията на патриарх на Българската православна църква е извършено тайно. Проверка на бюлетините установи, че 2/3 от гласовете подкрепят Врачанския митрополит Григорий с 11 гласа на първи тур. Видинският митрополит Данаил получи 9 гласа след 32 тур. Ловчанският митрополит също има 9 гласа на 42 тур.

Изборът на тримата кандидати продължи много по-дълго от обичайното. Това се наложи, защото не успяваха да съберат необходимите 2/3 от гласовете на всички 14 митрополити.

Изборът беше между 9 кандидати

Светия Синод можеше да избира от общо 9 потенциални кандидати. Само те от общо 14 митрополити отговаряха на условията да са над 50-годишна възраст и да имат поне 5 години стаж като митрополити.

По време на гласуването стана ясно, че американския митрополит Йосиф се е отказал от гласуването с аргумента, че вече е в напреднала възраст. Малко преди гласуването Пловдивския митрополит Николай обяви, че не желае да участва в избора, за да не бъде използвано името му като атака срещу БПЦ.

Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни. След като някой от тримата кандидати бъде избран за нов патриарх на Българската църква и митрополит на София ще се състои интронизация в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

„Възраждане“ иска намеса на КСНС за избора на нов патриарх

Парламентарната група „Възраждане“ поиска от президента да свика Консултативен съвет по национална сигурност по повод избора на патриарх на Българската православна църква. Според председателят на „Възраждане“ има опасност от външна намеса от САЩ. Целта е да се избере патриарх, който да вкара БПЦ в състояние на разкол с Руската православна църква. Опасността ще бъде реална ако на поста застане разколник според лидера на „Възраждане“.

Костадин Костадинов посочи, че според него проблемите около избора на патриарх ще останат в сянка на случващото се в парламента. Той бе категоричен, че Българската православна църква е важен елемент от системата за национална сигурност, въпреки разделението на обществото и празните църкви.

Изборът за нов патриарх на Българската православна църква и митрополит на София ще се осъществи на 30 юни.