Ако живеете в голям град няма как да не сте се замисляли поне веднъж колко много ви отнема напрегнатото градско ежедневие. И ако някои хора просто се примиряват с това, то други активно търсят как да променят това.

Все повече млади хора избират да се преместят в някое малко населено място. Това е свързано с не малко планиране и ние ще се опитаме да ви помогнем с всичко, за което трябва да помислите предварително, за да няма неприятни изненади в последствие.

На какво разстояние от големия град искате да сте

Това е първото, което може да обмислите. Дали искате да запазите градското си жилище и да имате селска къща. По този начин може да се възползвате максимално от двете си жилища. Като голям минус можем да отчетем, че поддържането на два имота, освен скъпо, може да се окаже и доста ангажиращо.

Така, че това не е за всеки, освен ако не разполагате едновременно с достатъчно средства и свободно време.

Не малко ох хората продават апартамента в града, за да си купят къща на село. Така обаче се лишават от това на по-късен етап да могат при нужда да пренощуват за една две вечери, ако се наложи да свършите нещо в града.

Обмислете и следното. Ако към момента имате малки деца, и за тях животът на село е повече от интересен, то можем да ви гарантираме, че за един тийнейджър ще се окаже непоносим.

За някои от хората идеалното място се оказват най-затънтените селца на България, но това налага да имате ясна идея какво ще работите, защото дори и да живеете на село и да може да се похвалите с добра реколта от домати, това не означава, че няма да имате нужда от пари.

Какво може да работите, ако живеете на село

За някои хора е повече от лесно. Не малка част от професиите могат да се извършват дистанционно и животът на село е повече от лесен. Ако сте програмист, преводач или други подобни няма никакъв проблем да работите, от което и да е място.

Не така стои въпросът, ако сте лекар или банков служител и поради тази причина осъществяването на идеята не винаги е възможна.

За хората, които имат нужда от тотална промяна винаги е актуална възможността да се започнат да се занимават със земеделие или животновъдство. Ако сте прекарали не малко години в офис, то това да си целия ден навън звучи повече от изкусително.

Ако обаче сте градски чедо и като малки сте нямали село, имайте предвид следното. Всички дейности на село са доста изморително. Може и в началото да ви се струва, че е толкова приятно да вадите картофи или да прекопавате лозето си.

Имайте предвид, че всичко трябва да се свърши и е напълно вероятно доста след като е престанало да ви е приятно и интересно да ви остава работа, която за съжаление трябва да се свърши.

Дори и така повечето хора са доволни от избора си и това може да е големият плюс на новия ви живот. А и да не забравяме, че този тип има цикличност на работата и през зимата като цяло основно се почива.

Как да изберем къща

Това е друг основен проблем, с който се сблъскват бъдещите жители на селата. Дали да изберат стара селска къща или да преминат през целия процес на строене и чакане. Няма как да ви отговорим еднозначно.

Ако изберете стара къща винаги може да очаквате да изскачат нови и нови неща за ремонт. Не забравяйте, че една не малка част от старите български къщи са без вътрешни баня и тоалетна. Неизбежно ще трябва да направите, но това допълнително ще оскъпи всичко.

Имайте предвид и следното. Ако решите да се сдобиете с наистина стара къща, чиято възраст е над 100 години, ремонтът й може да струва повече от строежа на нова къща.

Цялостното реновиране на толкова стари имоти е доста трудно. Те са строени по начин и с технологии, които вече не само не се ползват, но и няма хора, които да ги извършват.

Ако сте се влюбили в покрива с огромни каменно плочи, помислете дали ще има кой да го поддържа. Няма да повярвате колко е трудно да намерите човек, който да ги пренареди при нужда, защото най-вероятно ще се наложи да се сменят и подпокривните греди.

Допълнителни условия

Не малко планиране на всичко отнема и това да обмислите малките детайли. Имате малки деца? Дали в селото има градина е доста важно. Може би по-важно е само на какво разстояние е най-близкия лекар, защото може да ви се наложи и не е хубаво ако случаят е спешен, а трябва да пътувате повече от час.

Разучете и наличието на училища, което отново ще ви улесни и ще сте наясно какво ви очаква в бъдеще.

Вижте дали в селото има магазин и колко често го зареждат. За да не се налага да ходите го голям магазин с някой град, проверете с какво може да се сдобиете в рамките на селото.

Разучете каква е цялостната обстановка в селото. Ако има данни за чести обири, може и да не е мястото, на което искате да направите новия си дом.

Накрая

Помислете дали наистина това, е нещото, от което имате нужда. Може и да ви хареса за месец-два, но после да установите, че сте преследвали утопична мечта.

Винаги си оставяйте резервен вариант и не се притеснявайте, ако не ви хареса. Факт е, че покрай придобиването на нов дом ще отделите не малко време и пари, но ако не е за вас, просто се върнете в града.